ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ, Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΟΥ

Στα άκρα οδηγείται η διαμάχη για το νερό της περιοχής Σταγιάτες στο Βόλο. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, τα πράγματα μπαίνουν πια σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη που έχει πάρει εδώ και καιρό θέση να βοηθά στον αγώνα τους.

Όπως αναφέρει το Ενεργό μέλος των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα από πολίτες του Πηλίου, για την προάσπιση των υδάτινων πόρων, αλλά και του Βόλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τραγουδοποιούς της χώρας.

Πρόκειται για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Πήλιο. Στο πλευρό των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες, οι οποίοι μέσω ψηφίσματος αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους, τάχθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σταγιώτες που μένουν στον Βόλο, όπως αναφέρουν ο ίδιοι, έπειτα από συνέλευση που πραγματοποίησαν, ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο τονιζόταν ότι μετά και την άρνηση του τοπικού εκπρόσωπου να αναλάβει πρωτοβουλίες, τη διαχείριση του χωριού πήραν στα χέρια τους οι ίδιοι, δηλαδή η λαϊκή συνέλευση, όπως αναφέρει το τοπικό site thenewspaper.gr. “

Το χωριό υπάρχει εξαιτίας αυτής της πηγής, 350 χρόνια η ζωή και οι παραδόσεις των κατοίκων κινούνται γύρω από αυτό το ιερό νερό. Το συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δεν διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να συνεχίζει να τρέχει ελεύθερα και για τις επόμενες γενιές”, ανέφερε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλώντας στην ΕΡΤ1 από το χωριό των Σταγιατών.

Το τραγούδι που είχε αφιερώσει στο παρελθόν ο μουσικός στο χωριό Σταγιάτες: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός μουσικός βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του συγκεκριμένου χωριού. Το περασμένο έτος σε μια γιορτή που είχε διοργανωθεί εκεί, είχε λάβει μέρος, ενώ παρουσίασε ένα τραγούδι που δημιούργησε για το νερό των Σταγιατών. Στο πλευρό των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες στο Πήλιο, οι οποίοι μέσω ψηφίσματος αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους, τάχθηκε από νωρίς ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου ακούστηκαν απίστευτες χυδαιότητες εναντίον των κατοίκων που αντιστέκονται στη ιδιωτικοποίηση και τη χλωριοποίηση της πηγής, αλλά και του Αλκίνοου Ιωαννίδη το έργο του οποίου απαξίωσε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς όπως ”κοπριές” όσους μάχονται για το περιβάλλον.

‘Ενα “γαλατικό χωριό” και το ιερό νερό

ο να βλέπεις γέροντες και γερόντισσες ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, να κρατούν μαύρες σημαίες και να πηγαίνουν το ψήφισμα στον πρόεδρο, για να υπερασπιστούν την πηγή τους, το νερό τους, είναι μια εικόνα συγκινητική» λέει στο tvxs.gr ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, κάτοικος τα τελευταία χρόνια της ευρύτερης περιοχής γύρω από το χωριό Σταγιάτες. Οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του, αφού ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα τους. Όπως λένε: «η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης απέκοψε εν μέσω καραντίνας την παροχή των σπιτιών μας από την πηγή Κρύα Βρύση, συνδέοντάς μας, μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο χρόνια, σκουριασμένο, και αμφίβολης ποιότητας δίκτυο».

Ο αγώνας τους δεν ξεκίνησε τώρα. Οι Σταγιατιώτες, που ήδη αποτρέπουν από το 2005 μια σειρά ενεργειών με στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν απέναντι στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΥΑΜΒ ώστε να μην παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα η πλούσια πηγή Κρύα Βρύση, χάρη στην οποία χτίστηκε το χωριό 450 πριν. Στη γενική συνέλευση της περασμένης Κυριακής, εκτός από τους σχεδόν 50 μόνιμους κατοίκους του χωριού, ήρθαν κι άλλοι εγγεγραμμένοι από τον Βόλο με αποτέλεσμα το ψήφισμα να έχει 85 υπογραφές, ενώ συμπαρίστανται ετεροδημότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να είναι εκεί με τη φυσική τους παρουσία.

«Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των Σταγιατών, ήταν από μόνη της μια πολύ δυνατή κίνηση Όσοι ζήσαμε την εμπειρία των γενικών συνελεύσεων και ιδιαίτερα της περασμένης Κυριακής, είδαμε τους γηραιότερους, να είναι πολύ πιο αποφασισμένοι και έντονοι στη διεκδίκηση από εμάς τους νεότερους» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης εξηγώντας παράλληλα, πως στο χωριό υπάρχει έντονα η κουλτούρα της συλλογικότητας, αφού εδώ και 10 χρόνια, λαμβάνουν αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις.
To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

«Δεν είναι ένα συνηθισμένο χωριό. Εδώ γίνονται πολλές αφιλοκερδής πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οικογιορτές… Εδώ πραγματοποιήθηκε η “Συνέλευση για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία” με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τον αγώνα των κατοίκων να παραμείνει η πηγή, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε το χωριό 450 πριν, καθαρή και στη διάθεση των κατοίκων του και όχι ιδιωτικών συμφερόντων.

Πως απέτρεψαν οι κάτοικοι έως τώρα την ιδιωτικοποίηση του νερού τους

«Οι κάτοικοι κάνουν μετρήσεις στο νερό της πηγής κάθε λίγο και διαπιστώνεται, πως το νερό είναι πεντακάθαρο. Επίσης το δίκτυο το έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, το καθαρίζουν το δίκτυο με δικά τους έξοδα και το επισκευάζουν όταν χρειάζεται. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή, αποφάσισε η ΔΕΥΑΜΒ, να τοποθετήσει χλωριωτή στο νερό που φτάνει στο μισό χωριό και οι κάτοικοι άρχισαν να αντιστέκονται γιατί είναι παράλογο να χλωριώνεις ένα πεντακάθαρο νερό. Βγάζουν ανακοινώσεις ότι είναι επικίνδυνο το μη χλωριωμένο νερό και να μην το πίνουμε ενώ επιτρέπουν να πηγαίνει ήδη στο μισό χωριό. Είναι αντιφατικό» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης.

Η χλωρίωση να έγινε το 2011, στο πλαίσιο μια προσπάθειας υποβάθμισης του νερού, προκειμένου να μπορούν να παραδώσουν την πηγή σε ιδιώτες, λένε οι κάτοικοι. Εξάλλου κάνουν αναφορά στα λόγια του προέδρου της εταιρείας, ο οποίος έχει δηλώσει πως «Έχουμε τα καλύτερα νερά, γιατί να μην τα πουλήσουμε»!

Ωστόσο η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκινά πολύ νωρίτερα, το 2005 όπως περιγράφουν, με την κατασκευή ενός εφεδρικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, «για περίπτωση ανάγκης». Μάλιστα, προκειμένου να περαστούν οι σωλήνες, καταστράφηκε το εξαιρετικής ομορφιάς καλντερίμι που συνέδεε τις Σταγιάτες με την Πορταριά, καθώς και το κανάλι άρδευσης του χωριού. Το 2009, ο τότε δήμαρχος, Βασίλης Κοντορίζος, προσπάθησε επίμονα να «παραχωρήσει» την πηγή σε γνωστό βιομήχανο. Το Τοπικό Συμβούλιο, ευτυχώς, απέρριψε την πρόταση τρεις φορές.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο tvxs.gr

Πηγή: parallaximagazine.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ