ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Στη χθεσινή θλιβερή επέτειο των 101 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους βουλευτές του νομού Λάρισας αλλά και ο δήμαρχος Τυρνάβου. Πιο συγκεκριμένα στα μηνύματά τους ανέφεραν:

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η Γενοκτονία των Ποντίων  
Πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας
“Πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές είναι η κατοχύρωση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες”. Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ένας συμπαγής πληθυσμός με ιστορία τριών χιλιάδων ετών, με ανεξίτηλο το πολιτισμικό του στίγμα σε όλη την Ανατολή και πέρα απ’ αυτήν, εξοντώθηκε και εκτοπίστηκε δια της βίας βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο στο οποίο, δυστυχώς, είχαν ανάμειξη και ευρωπαϊκές δυνάμεις, προωθώντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για την ανεπανάληπτη ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι φορείς της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Ευθύνη, όμως, φέρουν και όσοι από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, τότε και μετά, σιώπησαν για τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε στην νέα του πατρίδα, και την μπόλιασε με το απαράμιλλο δημιουργικό του πνεύμα, το ήθος και τον δυναμισμό του. Τα γεγονότα, όμως, της Γενοκτονίας δεν έχουν ξεχαστεί. Συνιστά για όλους μας πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές να κατοχυρωθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, όσο αμβλύνονται ή και αλλοιώνονται τα ιστορικά γεγονότα, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να δράσουν αυτοί που προσπαθούν να επιβληθούν με την βία και τις παράνομες ενέργειες .

Είναι επομένως υποχρέωση όλων μας ανεξαιρέτως να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή και να ενδυναμώσουμε την εκστρατεία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όλων των Χριστιανών της Ανατολής, μέχρι ο στόχος μας να γίνει πραγματικότητα».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Η Ελληνική Δημοκρατία εκπληρώνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο, το ελάχιστο θεσμικό και ιστορικό της χρέος, τιμώντας την ιερή μνήμη των 353.000 συμπατριωτών μας, που διώχθηκαν λυσσωδώς, εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους, τον Μουσταφά Κεμάλ και το τουρκικό κράτος.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελέστηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Δεν ξεχνούμε την ιστορική πραγματικότητα και αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώρισή της, προκειμένου να μην υπάρξουν ποτέ ξανά αντίστοιχες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για τη 19η Μάϊου-Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσθέτοντας:

«Συγχρόνως, επαγρυπνούμε για την εθνική μας ασφάλεια. Σεβόμαστε τους πάντες και εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στην περιφέρειά μας και διεθνώς.

Εντούτοις, η Τουρκία, όχι μόνο δεν απολογείται για τις θηριωδίες της, αλλά προκαλεί διαρκώς δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά και τις αντοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της ενωμένης Ευρώπης. Αποδείξαμε, όμως, ότι ενωμένοι αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις.

Παρά την πανδημία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και τους ευχαριστούμε! Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο φυλάσσουμε τα σύνορα μας και προασπίζουμε την εθνική μας κυριαρχία!

Ζήτω το Γένος!».

Η ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ

Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση

Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης απέναντι στις 353.000 Έλληνες του Πόντου που υπέστησαν τις φρικαλεότητες των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ.

Είναι πάνω απ’ όλα μια ημέρα ανανέωσης της υπόσχεσης και δέσμευση των απανταχού Ελλήνων πως όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία, αλλά πάντα θα αγωνιζόμαστε για την προστασία της ανθρωπότητας από τέτοιες θηριωδίες.

Τα αδέρφια μας του Πόντου, συνεχιστές μιας βαριάς παρακαταθήκης των προγόνων τους μπορούν να είναι σίγουροι πως όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση του αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη:

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι μία ανοιχτή πληγή για τον απανταχού Ελληνισμό, μία πληγή που αιμορραγεί για πάνω από έναν αιώνα.

Είναι το αίμα εκείνων των 350.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου, που ακόμη και σήμερα, 101 χρόνια μετά, ζητά δικαίωση. Έχουμε χρέος απέναντι στη μνήμη αυτών των θυμάτων, αλλά και στην Ποντιακή Ελληνική ιστορία, να συνεχίσουμε να μαχόμαστε ακατάπαυστα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πρέπει να φανούμε άξιοι σ’ αυτόν τον αγώνα της διεκδίκησης, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι τη στιγμή που θα αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα από φρικτότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και αναγνωρίζουμε την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησαν, συμβάλλοντας με το ήθος, τα έθιμα, τον πολιτισμό και την ιστορία τους στο πλούσιο μωσαϊκό που λέγεται σύγχρονος ελληνισμός.

Ερμηνεύοντας επί 20 χρόνια την Αγγέλα Παπάζογλου, που αφηγείται με έναν συγκλονιστικό τρόπο τον ξεριζωμό των Μικρασιατών, έχω ζήσει από κοντά το πώς οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων κουβαλούν την αβάσταχτη πληγή της σφαγής και του διωγμού των προγόνων τους. Έχοντας συχνά βρεθεί κοντά τους σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης με τη διπλή μου ιδιότητα, δηλαδή ως βουλευτής και ως ηθοποιός, γίνομαι κάθε φορά μάρτυρας του φορτίου συγκίνησης που φέρουν, καθώς τιμούν την καταγωγή και την ιστορία τους.

Σήμερα, θα ήθελα να αφιερώσω προς τιμήν των θυμάτων, αλλά και των απογόνων τους, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους, τα λόγια της Αγγέλας Παπάζογλου: «Μην ξεχνάς. Είναι αμαρτία να ξεχνάς».

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , είναι  χρέος»

«Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μονοσήμαντη, όπως επίσης δεν είναι μόνο νούμερα και στατιστικές.

Στον σκληρό ρεαλισμό ορισμένων, εμείς αντιτείνουμε πως η δολοφονία ακόμη και ενός Ανθρώπου είναι μια μεγάλη τραγωδία. Πόσο μάλλον οι δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων, όπως στην περίπτωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θεώρησαν ύψιστο εθνικό χρέος την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κατόπιν εισήγησης του αείμνηστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είναι μια ακόμη στατιστική, είναι ζώσα ιστορία.

Και κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, χρέος μας είναι να σταματάμε έστω και για λίγο, για να διαβάζουμε την Ιστορία κάθετα, με νούμερα, ημερομηνίες, πρωθυπουργούς, στρατηγούς, ήρωες, προδότες και εχθρούς…

Και κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, χρέος μας είναι η οριζοντιοποίηση της ιστορικής μνήμης στο επίπεδο των απλών Ανθρώπων, των τραγουδιών τους, της μοναδικής  λαϊκής τους παράδοσης, γιατί μέσα σ’αυτά χώρεσαν τον πόνο, το θρήνο, την απώλεια της Πατρίδας, της οικογένειας, της ζωής..

101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, χρέος μας είναι να πάψουμε να εργαλειοποιούμε την Ιστορία με τους παραμορφωτικούς φακούς της σκοπιμότητας, ανάλογα με τη συγκυρία.

Οι  353.000 σφαγιασθέντες Πόντιοι, δεν ήταν θύματα ..συνωστισμού στο λιμάνι.

Ήταν θύματα μιας γενοκτονίας, μιας θηριωδίας, που  οφείλει η διεθνής κοινότητα άμεσα να αναγνωρίσει

Γιατί μόνο τότε οι ψυχές που χάθηκαν θα ησυχάσουν, η ιστορική αλήθεια θα αναδειχθεί και οι λαοί θα βρουν τη νέα ειρηνική τους πορεία.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την οριστική  δικαίωση».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

«Σήμερα, συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Τιμούμε, λοιπόν, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα.
Παράλληλα, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε τη γενοκτονία αυτή, η οποία είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τέτοια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τέλος, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε πως οι Έλληνες του Πόντου όχι μόνο άντεξαν φρικτότατες καταστάσεις αλλά με την φιλοπατρία, το ήθος και την εργατικότητα τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην Πατρίδα!
Χρέος όλων να τιμούμε αυτή την ημέρα!»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com