ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Απ. Καλογιάννης: Καθαρή η πόλη-Υπήρξε υποκίνηση των επεισοδίων

Τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια της Νέας Σμύρνης, με φωτιές, προπηλακισμούς αυτοδιοικητικών και τον τραυματισμό δημοσιογράφου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

Με το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων να καταδικάζουν τα επεισόδια, θέμα προέκυψε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαιούλη, ο οποίος δίχως να προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο μίλησε για υποκινητές στρέφοντας ευθέως τα πυρά του εναντίον αλληλέγγυων και ΜΚΟ, που όπως είπε «εμπλέκονται υποδαυλίζοντας τις επιθέσεις», ενώ ρώτησε τη δημοτική αρχή για τον αν υπήρξε αναφορά στην Εισαγγελία.

«Υπόνοιες έχουμε όλοι, ωστόσο όταν δεν έχεις αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορείς να μιλήσεις», αντέδρασε ο κ. Καλογιάννης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναφοράς και σημειώνοντας πως υπήρξε εμπλοκή εισαγγελέα στην υπόθεση.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Όλες οι υπεύθυνες τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια, ΕΟΔΥ, ΥΠΕ, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία, ΕΛΑΣ) που διαχειρίζονται  είναι μια γροθιά και σε ανοικτή γραμμή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπήρχαν λεπτές γραμμές και κάποιες στιγμές διαφορετικές απόψεις. Δεν έχει καμία αξία να μπούμε σ΄ αυτές τις λεπτομέρειες. Όλες οι αποφάσεις όμως είναι συναποφάσεις, είναι ομόφωνες αποφάσεις.

Υγειονομικά φαίνεται ότι η κατάσταση στην Νέα Σμύρνη, ελέγχεται. Στον οικισμό των Ρομά έχουν διενεργηθεί περίπου 1500 τεστ. Δεν φαίνεται να υπάρχει διασπορά στην υπόλοιπη πόλη. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά, (τα 35 στα 637) έχουν αναφορές σε προηγούμενα κρούσματα (συγγενείς ή γείτονες). Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ευρεία διασπορά σε όλο τον οικισμό των Ρομά. Υπάρχει αισιοδοξία στον ΕΟΔΥ ότι με το σχέδιο (ημέρα 0, ημέρα 7, ημέρα 14) θα ξεριζώσουν τον ιό.

ΕΚΤΙΜΩ ΠΩΣ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ

Προέκυψαν αρκετά ξαφνικά. Την προηγούμενη ημέρα φαίνονταν, από την προηγούμενη ημέρα, ότι κάτι σιγόβραζε, αλλά οι εξελίξεις ξάφνιασαν τους πάντες. Εκτιμώ και εγώ ότι πίσω από τα γεγονότα υπήρξε υποκίνηση. Όπως ξέρω, υπάρχει σχετική έρευνα από την ΕΛΑΣ. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς συγγενείς θύματος στον οικισμό να λένε πως δεν υπάρχει κορονοιός όπως και το  πώς έφτασαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για τεστ αντισωμάτων. Ακούστηκαν περίεργα και  πρωτοφανή πράγματα στην διάρκεια της έντασης της περασμένης Παρασκευή. Κυριάρχησαν τα fake news. Είναι σοβαρή η κρίση που διαχειριζόμαστε. Την ώρα της μάχης δεν είναι η ώρα της εύκολης αντιπολίτευσης και  των αναρτήσεων. Την ημέρα της έντασης  προείχε η απομάκρυνση των κρουσμάτων που ήταν μέσα στον οικισμό. Το ίδιο βράδυ της έντασης, απομακρύνθηκαν με ηρεμία των 28 από τα 35 κρουσμάτων. Αυτή ήταν η προτεραιότητα και όλοι εργάστηκαν για αυτό τον στόχο.  Ήμασταν σε ανοιχτή γραμμή με τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Έγινε τεράστια προσπάθεια και δεν υπάρχει διασπορά στον υπόλοιπο πληθυσμό», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τις κοινότητες των Ρομά».

«Ας μην τολμούν να κάνουν συγκρίσεις, τα κρούσματα στους Ρομά της Λάρισας ήταν “εισαγόμενα” από την Αθήνα», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου αναφερόμενη στα επεισόδια εξήρε τη στάση της αστυνομίας και τόνισε πως «αν υπάρχουν υποκινητές θα πρέπει να το ψάξει η εισαγγελία».

«Την πόλη εκθέτουν σε κίνδυνο οι κυβερνητικές πολιτικές με την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, καθώς η ατομική ευθύνη μπαίνει μπροστά για να κρύψουν την κρατική ανεπάρκεια», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, σημειώνοντας μάλιστα πως η ενοικίαση ξενοδοχείου για τη μεταφορά ευπαθών ομάδων δεν προχώρησε ποτέ, ενώ δεν διενεργήθηκαν μαζικά τεστ και δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ανακοινώθηκε ακόμη η εξόφληση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, ενώ αναπτύχθηκε διάλογος για την πρόταση στήριξης των καλλιτεχνών της πόλης μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων, με τη Ρ. Καραλαριώτου και τον Ν. Γαμβρούλα να προτείνουν συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

«Το βάρος δίνεται στους ντόπιους καλλιτέχνες, δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός προτάσεων που θα δεχθούμε, ενώ θα διαθέσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για την στήριξή τους», ήταν η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Π. Σάπκα.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ερχόμενης εβδομάδας αναβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης η συζήτηση του θέματος για τη λήψη δανείου ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της υπηρεσίας Καθαριότητας και την ανανέωση του στόλου καθαριότητας του δήμου.

Η αρχική πρόταση προκειμένου να προτάξουν το θέμα κατά την συνεδρίαση της Τρίτης βρήκε σύμφωνες τις παρατάξεις, με εξαίρεση τον επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Ν. Γαμβρούλα, ο οποίος και ζήτησε αναβολή του θέματος προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση της παράταξής του.

Το αίτημα έγινε δεκτό, με τη συζήτηση να μετατίθεται για την ερχόμενη Πέμπτη.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ