ΘΑ “ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ” ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σε διαδικτυακή εκδήλωση του δήμου Λαρισαίων

«Θα ζήσουμε και θα… χορέψουμε με τον κορωνοιό και το επόμενο διάστημα», ήταν το συμπέρασμα ενδιαφέρουσας διαδικτυακή συζήτησης με θέμα “Δημόσια Υγεία και Υγειονομική Κρίση”, που μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Τετάρτης από την ιστοσελίδα www.larissamazi.gr, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων.

Η συζήτηση με ομιλητές τους Χρ. Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Κ. Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δ. Μπαμπαλή, Ιατρό Παθολόγο – Εντατικολόγο, Διευθυντή ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ανέδειξε σειρά ζητημάτων που αφορούν στον ιό, με τους διακεκριμένους επιστήμονες να αγγίζουν παράλληλα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όπως καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας.

«Θα ζήσουμε και θα… χορέψουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα, κάτι που συμβαίνει με τη φυματίωση, ενώ τα σενάρια συνωμοσίας πρέπει να εκλείψουν. Αυτό που ίσως πρέπει να δούμε είναι οι συνέπειες και στην οικονομία, καθώς κάποιοι κέρδισαν και κάποιοι έχασαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας πως «ίσως προς το τέλος του Φθινοπώρου να έχουμε το επόμενο “πικ” του ιού, που αναμένεται να συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μια πιο ήπια μεταδοτικότητα».

Δίνοντας επιμέρους στοιχεία για τον κορωνοιό ο καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην επώαση, εξάπλωση, μεταδοτικότητα και θνητότητά του, ενώ ξεκαθάρισε ότι «έχει διαφορά με τη γρίπη και δεν έχει την ίδια συμπεριφορά».

«Θα έχουμε εποχικότητα του ιού, το πόση θα είναι όμως δεν το γνωρίζουμε, ενώ υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις για τον ρόλο των παιδιών στην πανδημία, καθώς φαίνεται πως τα παιδιά δεν είναι “drivers”, σε αντίθεση με τη γρίπη που και νοσούν και τη μεταδίδουν», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Σ’αυτήν την κρίση νοσήσαμε όλοι τουλάχιστον στο κομμάτι της κοινωνικής ζωής», άγγιξε μια ακόμη διάσταση ο Δ. Μπαμπαλής, προσθέτοντας πως «η προετοιμασία για τη διαχείριση κρίσεων έχει μείνει πίσω, ενώ η ιδιαιτερότητα της νόσου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στο σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο εντατικολόγο η πανδημία ανέδειξε σοβαρά προβλήματα του συστήματος, ανέτρεψε σχεδιασμούς και οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά μα και την προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία.

«Μόνο στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου η κίνηση στα ΤΕΠ μειώθηκε κατά 72%, σοβαρά νοσήματα εξαφανίστηκαν λόγω φόβου από τις μονάδες, άδειασαν τα χειρουργεία καθώς δεν υπήρχαν τροχαία και εργατικά ατυχήματα, ενώ μέσα σε 15 μέρες άδειασαν και τα Παιδιατρικά από γρίπη», περιέγραψε ο κ. Μπαμπαλής.

«Χρειάζεται πλέον να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης των λοιμώξεων», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Μπαμπαλής, για να ακολουθήσει διαδικτυακός διάλογος που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ