ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων  παραδοσιακών αμβυκούχων Τυρναβου, Λασιθίου και Βόλου
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τους όρους «τσικουδιά» και «τσίπουρο», εξασφαλίζοντας έτσι μονοπωλιακό πλεονέκτημα στα εμφιαλωμένα αποστάγματα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή του οι σύλλογοι παραδοσιακών αμβυκούχων Τυρνάβου, Βόλου και Λασιθίου.
Όπως σημειώνουν, παρά τις όποιες συζητήσεις και προφορικές δεσμεύσεις έχουν υπάρξει κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση «εξακολουθεί να υπερασπίζεται την επιλογή της, επικαλούμενη έωλα και αβάσιμα νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα».
Μάλιστα, το θέμα έφερε στην βουλή την Τετάρτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, σχετικά με τα δικαιώματα των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων). Όπως σχολιάζουν οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι «πληροφορηθήκαμε με έκπληξη, ότι ο κ. Υφυπουργός υπερασπίζεται τον τεχνικό φάκελο που υποβλήθηκε προς την Ε.Ε. και ο οποίος αποκλείει από την χρήση της Π.Γ.Ε. ονομασίας “τσίπουρο” και “τσικουδιά” τους διήμερους αποσταγματοποιούς, διότι ο φάκελος αυτός υπήρξε μία “γρήγορη αντίδραση” για να προστατεύσουμε το προϊόν αυτό από εξωτερικές απομιμήσεις…
Εδώ αρκεί να σχολιάσουμε ότι οι ονομασίες “τσίπουρο” και “τσικουδιά” έχουν ήδη κατοχυρωθεί ως ονομασίες ελληνικών αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής από το 1986 και ότι ο “ταχύτατος” τεχνικός φάκελος υποβλήθηκε μόλις το 2017», αναφέρουν και προσθέτουν: «Πληροφορηθήκαμε επιπλέον, ότι το δικό μας τσίπουρο και η δική μας τσικουδιά “δεν είναι ακριβώς τσίπουρο” επειδή βάσει του Ν.2969/2010 υπάρχει δυνατότητα να αποστάξουμε και άλλες πρώτες ύλες, καθώς και ότι δεν πληρούται ο ελάχιστος αλκοολικός τίτλος…
Ακόμα μία φορά παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας… καλούμαστε κάθε χρόνο να δηλώσουμε προς το Τελωνείο ποιες ακριβώς πρώτες ύλες θα αποστάξουμε, και εφόσον αποστάξουμε μόνο στέμφυλα σταφυλής (όπως γίνεται στο 100% των περιπτώσεων) τότε αυτό που παράγουμε είναι απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, και ως ελληνικό απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής φέρει παραδοσιακά και διαχρονικά την ονομασία “τσίπουρο” ή “τσικουδιά”. Και ουδέποτε διεκδικήσαμε τη χρήση της ονομασίας “τσίπουρο” και “τσικουδιά” για αποστάγματα προερχόμενα από οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη πέραν του αμπελιού. Όσον αφορά δε τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο των 37.5% βαθμών αλκοόλης, καλούμε ανοιχτά τον κο. Υφυπουργό αλλά και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή, να μας δώσει πληροφορίες ως προς το πόσες φορές ανεβρέθηκε στην αγορά και στην εστίαση “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” αδειούχου αμπελουργού χαμηλότερου αλκοολικού τίτλου, διότι εμείς ουδέποτε το έχουμε παράξει!», συμπληρώνουν.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες, πλήθος ερωτήσεων έχουν υποβληθεί για το συγκεκριμένο θέμα (από τους Βουλευτές κ.κ. Κεγκέρογλου, Λαμπρουλη, Λιακούλη, Αλαβάνο, Καραθανασόπουλο, Παπαδημούλη). Οι σύλλογοι παραδοσιακών αμβυκούχων Τυρνάβου, Βόλου και Λασιθίου καταλογίζουν στην κυβέρνηση και το υπουργείο ότι για άλλη μια φορά στέκεται απέναντι στους μικρούς παραγωγούς και στο πλευρό των μεγαλοπαραγωγών.
«Από τη χθεσινή συζήτηση καθίσταται σαφές, ότι δεν πρόκειται για έλλειψη πληροφόρησης ή προετοιμασίας αλλά για συνειδητή και ηθελημένη πολιτική θέση. Θέση ενάντια στην οποία θα παλέψουμε σε κάθε επίπεδο, φέρνοντας στο φως τα αληθινά δεδομένα που η Κυβέρνηση διαστρεβλώνει και αποκρύπτει {…} Τουλάχιστον την ευθιξία να μην προσποιείται ότι το κάνει για το καλό μας και ότι μας προστατεύει!», καταλήγουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ