ΈΝΑΣ ΑΚΡΑΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας για την τοποθέτηση του Απόστολου Παπαπαρίση ως διοικητή στη δομή του Κουτσόχερου

Τελικά κανένας «άριστος» δεν πάει χαμένος σ΄αυτή τη ζωή. Ιδιαίτερα αν σχετίζεται με την ακροδεξιά του «Κυρίου» που καθορίζει ατζέντα και πολιτικές της κατά τα άλλα «φιλελεύθερης» κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με  απόφαση της 20.5.2020 του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, ορίστηκε Διοικητής της δομής προσφύγων στο Κουτσόχερο, με το αζημίωτο, ο κ. Α. Παπαπαρίσης, με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης.

Σε τι συνίσταται όμως η «αριστεία» του κ. Α. Παπαπαρίση πέρα από το να είναι στέλεχος της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων?

Κατά πρώτον είναι απόστρατος αξιωματικός, άρα με εμπειρία σε έναν από τους βασικούς κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς. Κατά δεύτερον και ίσως κυριότερο, ο κ. Παπαπαρίσης είναι ένας ακραίος εθνικιστής, θιασώτης και υποστηρικτής συντηρητικών και σκοταδιστικών απόψεων. Μπροστάρης στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, πούλησε μάλλον φτηνά τον «πατριωτισμό» του για λίγα ψίχουλα εξουσίας,  όπως  βέβαια έκανε και η Ν.Δ. όταν έγινε κυβέρνηση, αδειάζοντας όλους αυτούς που παρέσυρε με τις ρητορικές μίσους και εθνικισμού έναντι της γειτονικής χώρας. Συνεπής υπέρμαχος θεωριών συνωμοσιολογίας περί τα εθνικά θέματα, θιασώτης αναχρονιστικών έως σκοταδιστικών απόψεων για κοινωνικά θέματα, με διασυνδέσεις στο θρησκευτικό και παραθρησκευτικό κατεστημένο. Μια απλή περιήγηση στο προσωπικό του blog στο διαδίκτυο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, μπορεί να επιβεβαιώσει τις παραπάνω εκτιμήσεις.

Όσο αφορά στο μεταναστευτικό  – προσφυγικό, οι απόψεις του κινούνται γύρω από τα σημεία «δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο / ασσύμετρη απειλή – κλειστά σύνορα – κλειστές δομές – ξερονήσια – καταστολή προς παραδειγματισμό και αποτροπή νέων εισροών». Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε βέβαια εδώ ότι αυτές ακριβώς οι απόψεις είναι συμβατές  με την καθημερινή επίσημη ρητορική αλλά και εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαικό δίκαιο, υλοποιεί κρυφές και φανερές επαναπροωθήσεις σε στεριά και θάλασσα, μπορεί ενδεχομένως και να σκοτώνει προκειμένου να αποτρέψει το πέρασμα των συνόρων από άοπλους ανθρώπους, στοιβάζει χιλιάδες σε άθλιες συνθήκες στα νησιά υποδαυλίζοντας το μίσος εναντίον τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες, επιλέγει τον αποκλεισμό και την καραντίνα στα στρατόπεδα προσφύγων εν μέσω πανδημίας αντί να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία δκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Αφήνουμε τα συγχαρητήρια και τις ευχές για καλή θητεία σε αυτούς που τον επέλεξαν και σε αυτούς που χαριεντίζονται μαζί του και τον στηρίζουν τοπικά. Ξέρουμε καλά ότι «καλή θητεία» για ανθρώπους που πρεσβεύουν και υλοποιούν τέτοιες πολιτικές είναι «κακή μοίρα» για αυτούς που θα υποστούν την «διαχείριση» ή την «διοίκηση» τους.

Εμείς έχουμε πάρει θέση μέσα στην τοπική κοινωνία μαζί με ανθρώπους, που είναι πολλές & πολλοί, άτομα και συλλογικότητες που έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους απέναντι στους κατατρεγμένους των πολέμων και της φτώχειας, Μια αλληλεγγύη που δεν σταματάει σε στιγμιαίες φωτοβολίδες φιλανθρωπίας, σε κίβδηλες ρητορίες, προσευχές, σταυροπροσκυνήματα και παχιές κουβέντες. Μια αλληλεγγύη που ψάχνει να βρει το νήμα που ενώνει τους «από τα κάτω» αυτής της κοινωνίας, ντόπιους και ξένους, για να βάλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους μπρόστά, για να τα κάνει αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια για όλες και όλους.

Αν μπορούμε να δεσμευτούμε για κάτι, αυτό είναι ότι θα βρεθούμε και πάλι απέναντι σε κάθε ενέργεια της νέας διοίκησης που υποβαθμίζει παραπέρα τη ζωή και στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των αποκλεισμένων της δομής του Κουτσόχερου.

κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

ισα δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια για όλες και όλους, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ