Ανοιχτή επιστολή του Απόστολου Σιέρρα* ενόψει πανελλαδικών
Βασικό ζήτημα – κάθε φορά – των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ο καθορισμός της Ύλης σε κάθε μάθημα, στο οποίο οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι για τα Α.Ε.Ι. θα διαγωνιστούν.
Η φετινή χρονιά ήταν εντελώς διαφορετική. Υπήρξαν «ανατροπές» εξαιτίας, φυσικά, της Πανδημίας του Κορωνοϊού. Τα Λύκεια – όπως και τα «άλλα» σχολεία – έκλεισαν στις 11 Μαρτίου. Το Υ.Παι.Θ., σωστά, προχώρησε σε μείωση της Ύλης ορίζοντας ως εξεταστέα, την Ύλη που διδάχτηκε στη Γ’ Λυκείου μέχρι την ημερομηνία αυτή (11/3/2020).
Ωστόσο, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών διαπιστώνουμε μία «αβλεψία». Δηλαδή, ενώ η Ύλη μειώθηκε για το πεδίο εκείνο που αποτελεί το Γνωστό, το Διδαγμένο, εντούτοις για το Αδίδακτο δεν υπήρξε καμία πρόνοια. Παρέμεινε η ίδια Ύλη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια: λες και μέχρι την 11η Μαρτίου (κλείσιμο Λυκείων) πρόλαβαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι να διδάξουν τα Συντακτικά και Γραμματικά φαινόμενα του Αρχαίου Ελληνικού Λόγου (όπως συνέβαινε κάτω από κανονικές συνθήκες τις προηγούμενες χρονιές).
Επομένως, δεν είναι «δίκαιο» να ζητηθούν από τους μαθητές/υποψήφιους «αντικείμενα» που δεν διδάχτηκαν ουσιαστικά τη φετινή χρονιά. Ακόμη και αν «υποστηρίξει» κανείς πως πρόκειται για ύλη που διδάχτηκε (;) σε προηγούμενες χρονιές.
Κρίνεται αναγκαίο το Υ.Παι.Θ. να ενεργήσει άμεσα και να προσαρμόσει την Ύλη και για το Άγνωστο των Αρχαίων, αφαιρώντας πεδία που δεν διδάχτηκαν – αντικειμενικά – μέσα στις σχολικές αίθουσες τη φετινή σχολική χρονιά.
Προχώρησα στην «πράξη» αυτή με βαθιά συναίσθηση της ατομικής ευθύνης μου, απέναντι στους μαθητές μου, που αγωνιούν δικαιολογημένα και αναρωτιούνται τι θα γίνει!
Ευελπιστώ να αναλάβουν και οι Φορείς του Υ.Παι.Θ. το δικό τους μερίδιο Ευθύνης, να ενεργήσουν άμεσα και με ευαισθησία, χωρίς γραφειοκρατική διάθεση.
ΥΓ.: Εύκολα μπορούν να εντοπιστούν τα Γραμματικά και Συντακτικά φαινόμενα που θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη διαδικασία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
* Ο Σιέρρας Απόστολος είναι φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Πλατυκάμπου.