ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ- ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΣΤΙΑ»

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά «θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με το πρόγραμμα «Εστία» που αφορά στην εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα, σε ένα θέμα που «καίει» και σε τοπικό επίπεδο, καθώς περίπου 200 άτομα που εγκαταστάθηκαν σε διαμερίσματα στη Λάρισα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα «Εστία» ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου, ωστόσο πληροφορίες του paidis.com αναφέρουν πως η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη της εβδομάδας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και με τη συμμετοχή και Λαρισαίων αυτοδιοικητικών δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για το μέλλον τόσων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σ. Βούλγαρης, ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Δεληγιάννης και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Κ. Ρεβήσιος, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους για τα ζητήματα που θα προκύψουν, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρεται γενικόλογα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στο «Εστία» δίχως να απαντά επί της ουσίας για το μέλλον των προσφύγων που διαμένουν στα διαμερίσματα.

Την ώρα που με δηλώσεις αλλά και διαρροές το υπουργείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως με την τοποθέτηση διοικητών στις δομές προσφύγων της ενδοχώρας οδεύουμε ολοταχώς σε ένα μοντέλων «κλειστών» κέντρων, το περίφημο κυβερνητικό σχέδιο για το πρόγραμμα «Εστία» προσανατολίζεται στην αποχώρηση από τις θέσεις στέγασης και τις δομές φιλοξενίας ατόμων που έχουν λάβει είτε θετικές είτε τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου, σε μια θέση που διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μηταράκη με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc.

Κοινό μυστικό άλλωστε πως οι θέσεις στέγασης του προγράμματος που θα καταστούν διαθέσιμες με την ολοκλήρωσή του σε μια εβδομάδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο το ερώτημα για την τύχη τόσων ανθρώπων παραμένει επιτακτικό, με την Ελλάδα να κινδυνεύει παράλληλα να βρεθεί υπόλογος απέναντι σε διεθνείς συμβάσεις που αφορούν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ