ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Πρόταση ψηφίσματος κατέθεσαν στο δ.σ. του δήμου Τυρνάβου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Χατζηκράχτης, Στέλιος Τσικριτσής, Διαμάντω Μπάσμπα και Νίκος Μπαντόγιας

Το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξής του στην περιοχή του Τυρνάβου αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής του κληρονομιάς εδώ και εκατό χρόνια. Αν χαθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία από τα χέρια των αμπελουργών, χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων θα ξεπατωθούν πανελλαδικά και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό οινοποιήσιμων αμπελιών από οποιοδήποτε άλλο μέρος και θα οδηγήσει στον αφανισμό τους αμπελουργούς, συρρικνώνοντας και άλλο το πενιχρό αγροτικό τους εισόδημα.

Στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό κινείται και η σημερινή της ΝΔ, που στηρίζει απροκάλυπτα τους ποτοβιομηχάνους σε βάρος των αμπελουργών διημέρων, απαγορεύοντας κατ’  ουσίαν τη διάθεση του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την αρνητική απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, που ζητούσε την απόσυρση της αυθαίρετης εγκυκλίου  με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 1.000€ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Μάλιστα ο υφυπουργός παρουσίασε ως επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης, τον τεχνικό φάκελο που κατατέθηκε επί των ημερών της, από το γενικό χημείο του κράτους στην Ε.Ε. για την κατοχύρωση της γεωγραφικής ένδειξης της ονομασίας τσίπουρο – τσικουδιά και αιτιολόγησε τη θέση του με ανυπόστατα επιχειρήματα που προσβάλλουν την παράδοση και την ιστορία των αμπελουργών και των παραδοσιακών αμβυκούχων.

Ευθύνες έχουν διαχρονικά και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι  σήμερα οι οποίες ποτέ δεν έλυσαν ουσιαστικά το θέμα της απόσταξης του χύμα παραδοσιακού τσίπουρου, αποσκοπώντας στο να έχουν υποχείριο τους αμπελουργούς διημέρους, όταν τους επέτρεπαν να παράξουν το προϊόν τους , ακολουθώντας μια τακτική καθαρά ψηφοθηρική φτάνοντας σήμερα απροκάλυπτα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζουν  τους μεγαλοβιομηχάνους στο χώρο της ποτοποιίας ,όπου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους οδηγούν  σε βίαιο εκτοπισμό τους μικρούς αμβυκούχους και στην κατάρρευση του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών .

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η σημερινή δημοτική αρχή που ισχυριζόταν ότι αν ανέλθει στον δημαρχιακό θώκο και μάλιστα με κυβέρνηση τη ΝΔ, όπως και έγινε, θα επιλύσει το ζήτημα. Είδαμε ποια ήταν η λύση που δίνεται. Η αφαίρεση της ονομασίας τσίπουρο από το προϊόν που παράγουν, μια ονομασία που εδώ και 100 χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και θα συνεχίσει είτε το θέλουν είτε όχι..

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα των αγροτικών συλλόγων και των συλλόγων αμβυκούχων και απαιτεί εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων τσίπουρου – τσικουδιάς με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο των καζανάδων μας, ώστε να μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους και να αποστάξουν ανεμπόδιστα.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ