Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Δείτε τί αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ

«Αντιλαμβάνομαι ότι η συνεδρίαση όπως εξελίχθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά καλό θα είναι να μένουμε στα δεδομένα της συζήτησης και όχι να κάνουμε επιλεκτικές αναφορές με στόχο να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Μετέφερα την αγωνία των παραγωγών για τον τρόπο που λειτουργεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο ΕΛΓΑ, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, για το γεγονός ότι από τις αποζημιώσεις που δίδονταν εφάπαξ 100% στους παραγωγούς το προηγούμενο διάστημα με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέσαμε στο 70% και δυστυχώς τώρα στο 65% και κάλεσα τον Υπουργό να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση, και δέχτηκε, για το σε ποια κατάσταση παρέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Είπα, επίσης, ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση, η αναπροσαρμογή του Κανονισμού των Γεωργικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να αποζημιώνονται μια σειρά από ζημιογόνα αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται και μνημόνευσα παραδείγματα αμυγδαλοπαραγωγών, κερασοπαραγωγών, παραγωγών αρακά στην εκλογική μου περιφέρεια, που υπέστησαν ζημιά από καιρικές συνθήκες, που έχουν καταστραφεί και με τον υφιστάμενο Κανονισμό υπάρχει δυστοκία αποζημίωσης και καταφεύγουμε κάθε φορά στα ΠΣΕΑ στα DeMinimis, προκειμένου οι άνθρωποι να στηριχτούν για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Είπα, επίσης, ότι πολύς λόγος γίνεται για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ασφάλιση του αγροτικού τομέα, της αγροτικής παραγωγής. Είπα ότι κατά τη γνώμη μου η ασφάλιση αυτή, η είσοδος του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να είναι προς τις επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις, να υπάρξει η βασική ασφάλιση του ΕΛΓΑ και επιπλέον ασφαλιστικοί κίνδυνοι, που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων να καλύπτονται από τους ιδιώτες.

Είπα, επίσης, ότι αν με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, κινδυνεύουμε, πολλοί παραγωγοί που και σήμερα δυσκολεύονται να ασφαλίσουν την παραγωγή τους, να μην την ασφαλίσουν καθόλου, να έχουμε ζημιές και στη συνέχεια θα προσφεύγουν και πάλι στο κράτος, στην πολιτεία, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, στα ΠΣΕΑ, προκειμένου να ζητούν αποζημιώσεις.

Δηλαδή, εν κατακλείδι, για να μη δημιουργούνται εσκεμμένα εντυπώσεις, εάν η είσοδος του ιδιωτικού τομέα συνοδευτεί από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όπως σας είπα, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ή στον ΕΛΓΑ ή στον ιδιωτικό τομέα η ασφάλιση, αλλά πάντως η αγροτική παραγωγή πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένη. Όπως είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο Ι.Χ. αυτοκίνητο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος, ομοίως θα πρέπει και η αγροτική παραγωγή να είναι υποχρεωτικώς ασφαλισμένη, είτε στον κρατικό Οργανισμό, τον ΕΛΓΑ, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Η προσωπική μου γνώμη και την επαναλαμβάνω, κύριε Κόκκαλη, είναι ότι θα προτιμούσα ο ιδιωτικός τομέας να έρθει επικουρικά σε ασφαλιστικούς κινδύνους πού δεν ασφαλίζονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ