ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Ερώτηση της Ευ. Λιακούλη στον υπουργό Εσωτερικών

Ερώτηση-παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας εξηγήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την μεγάλη ανησυχία που ξέσπασε σχετικά με επιγενόμενη μείωση μισθών σε υπαλλήλους του δημοσίου, τονίζοντας τα εξής: 

«Τις προηγούμενες ημέρες πολλά δημοσιεύματα των ΜΜΕ μιλούσαν για περικοπές μισθών στο Δημόσιο, εντείνοντας ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, που συνήθως επικρατεί στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όπως η τωρινή.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επιδίδονταν σε μπαράζ διαψεύσεων διακηρύσσοντας ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο», την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματέας του ίδιου υπουργείου υπέγραφε απόφαση (ΑΔΑ 9ΩΖ746ΜΤΛ6-ΒΩ8) για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβεί και στη «διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τους καθ` ύλην αρμόδιους Υπουργούς επί θεμάτων μισθολογίου του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα».

 Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απεργάζεται περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση λόγω κορωνοϊού.

Βέβαια,  αν όντως υπήρχε τέτοιο πρόβλημα ρευστότητας, τότε δεν θα υπήρχαν χρήματα για την πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων, όπως κατ’ επανάληψη συμβαίνει κατά τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να προσλαμβάνει συμβασιούχους με τις πιο αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς κανένα κριτήριο και αξιολόγηση, παρά μόνο τη σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης (!), όπως π.χ. στην προκήρυξη με ΦΕΚ 1177/τεύχος Β, 2020

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, ότι με τέτοιες μεθόδους οι ημέτεροι και ο πελατειακός στρατός, μπορούν να είναι οι πρώτοι που θα καταθέσουν την αίτησή τους, κατόπιν έγκαιρης …εσωτερικής ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το κράτος, όπως και κάθε οργάνωση που θέλει να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται στελέχη τα οποία θα αναπτύσσονται, εξελίσσονται και προοδεύουν μέσα σε ένα σχετικά σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Οι συνθήκες εργασίας χιλιάδων κακοπληρωμένων συμβασιούχων που εξαρτώνται από την εύνοια των κομματικά τοποθετημένων διοικητών, ή των μετακλητών γενικών διευθυντών – κι ας  σημειωθεί ότι πρώτη φορά στη μακρά πελατειακή ελληνική ιστορία τοποθετήθηκαν μετακλητοί γενικοί διευθυντές από τη ΝΔ, δεν διασφαλίζουν την οργανωσιακή υγεία του κράτους. Πολλώ δε μάλλον, δεν διασφαλίζουν τις δημοκρατικές αρχές τις ίσης πρόσβασης και της εξέλιξης με μόνο κριτήριο «την αξιότητα εκάστου», όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο πρώτος συνταγματικός νομοθέτης.

Αυτό όμως καταδεικνύει την εκ πεποιθήσεως απορριπτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ προς το δημόσιο χαρακτήρα της διοίκησης, της υγείας κ.λπ., που  ακόμη δεν κάμφθηκε, ούτε μετά την αυτοθυσία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, των ΟΤΑ κ.λπ. χάρη στην οποία ξεπεράσαμε αξιοπρεπώς την εαρινή φάση της πανδημίας.

Επίσης, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη η 3η χαμηλότερη στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , συνεπώς, τραυματίζοντας μισθολογικά ένα μεγάλο  μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας,  το άλλο μισό θα υποστεί τις συνέπειες.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιστέκεται στον ανθρωποφάγο λαϊκισμό και δηλώνει ότι οποιαδήποτε ενέργεια μείωσης των μισθών στο Δημόσιο, σε ένα Δημόσιο που κράτησε τη χώρα όρθια την περίοδο του εγκλεισμού μας (δομές υγείας, δομές ΟΤΑ, σώματα ασφαλείας), θα μας βρει αταλάντευτα απέναντι.

Ζητώ από τον κ Υπουργό Εσωτερικών να εξηγήσει  για ποιο λόγο επιχειρεί αυτή τη στιγμή την αναθεώρηση του μισθολογίου και σε ποια κατεύθυνση .

Μήπως σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς ;

Πως απαντά στις ξεκάθαρες παραβιάσεις των συνηθισμένων κανόνων πρόσληψης συμβασιούχων, με  διαβλητές μεθόδους, όπως η καινοφανής «κατά προτεραιότητα κατάθεση αίτησης», κατά πλήρη παρέκκλιση όλων όσων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά θεσμοθέτησαν για μια σύγχρονη και ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ