ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ-ΟΕΚ

Ανακοίνωση της Αδέσμευτης Φωνής Υπαλλήλων του οργανισμού με αφορμή τη μείωση εσόδων που παρατηρήθηκε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που θέλουν την ανεργία στην Ελλάδα να χτυπάει ρεκόρ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) παρουσιάζει τρία σενάρια εξέλιξής της, που συναρτώνται από το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο δυσμενές σενάριο που η ύφεση φτάσει στο 10%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 21,6% προσεγγίζοντας σημαντικά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΑΕΔ τα εισπραχθέντα έσοδα  για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου 2020 αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα. Τα έσοδα υπέρ ανεργίας τόσο των εργοδοτών όσο και των μισθωτών βυθίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ήδη η«τρύπα» στα έσοδα του.

Συγκεκριμένα για τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020 τα εισπραχθέντα ποσά εισφορών ανεργίας εργοδότη και λοιπών εισφορών εργοδότη διαμορφώθηκαν μόλις στα 99,41 εκ.€ ενώ την ίδια περίοδο Μαρτίου-Απριλίου του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 177,77 εκ. €.

Την ίδια απογοητευτική εικόνα για τους φετινούς μήνες Μαρτίου – Απριλίου 2020 έχουν και τα εισπραχθέντα έσοδα του ΟΑΕΔ από τους κωδικούς εισφορών των μισθωτών για τις εισφορές ανεργίας μισθωτών και λοιπές εισφορές μισθωτών. Συνολικά φέτος εισπράχθηκαν μόνο 46,52 εκ.€ ενώ τους ίδιους μήνες για τους ίδιους ΚΑΕ πέρυσι ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 188,81 εκ. €.

Συνολικά δηλαδή ο ΟΑΕΔ σε σχέση με πέρυσι για το δίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο έχει εισπράξει για την ανεργία από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους  221 εκ. € λιγότερα σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας (που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 ανέργους) ο Οργανισμός επιβαρύνεται με 20-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σε όλα αυτά τα δεδομένα έρχεται να προστεθεί η νομοθετημένη μείωση στις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ από 1 Ιουνίου 2020 κατά 0.9% για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανησυχούμε για την ενδεχόμενη αδυναμία του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στις επικείμενες απολύσεις και αυξημένες ανάγκες χορηγήσεων των επιδομάτων αλλά και εκπόνησης προγραμμάτων για την αύξηση της απασχόλησης. Δεν είναι υπερβολή ότι ο ΟΑΕΔ βρίσκεται μπροστά σε οικονομικό κραχ εάν δεν επιχορηγηθεί επιπλέον με κονδύλια ή εάν δεν αποφασιστεί να χορηγηθούν μέσω προγραμμάτων του, ένα ποσοστό από τα αποθεματικά που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ και καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις μειώσεις των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ και ΟΕΚ αλλά να ανασχεδιάσει τα προγράμματα του, να διαπραγματευτεί επιπλέον κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας από την Ε.Ε και να σταματήσει ο λεγόμενος «κόφτης» του μεσοπρόθεσμου για τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ:
ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΑΓΕΝΑ ΑΓΓΕΛΑ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΠΛΟΥΣΙΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com