ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της Υγειονομικής Κρίσης ήταν το θέμα πολύ ενδιαφέρουσας διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μέσα από τη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Λαρισαίων www.larissamazi.gr και το προφίλ του Δήμου στο facebook.

«Οι στρεσογόνες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν σε κόπωση και απορυθμισμένες κοινωνίες και προφανώς επιβάρυναν τον ψυχισμό καθώς βιώσαμε ένα περιβάλλον τρόμου, ενώ παράλληλα κλονίστηκε κατά μεγάλο βαθμό η έννοια των ανθρώπινων σχέσεων», ανέφεραν διακεκριμένοι ομιλητές, που στάθηκαν ιδιαίτερα και σε ζητήματα όπως αυτά του «θεσμοθετημένου» ελέγχου από πλευράς της εξουσίας, συμπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελλείμματος λογοδοσίας αλλά και φαινόμενα συνωμοσιολογίας που παρατηρήθηκαν.

«Βιώσαμε ένα περιβάλλον τρόμου, αφού ο φόβος του θανάτου, της μοναξιάς, της απομόνωσης και το στρες της ανεργίας κλόνισαν τις κοινωνίες, στις οποίες καταγράφηκαν κόπωση και απορρύθμιση, όπως και τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών», σημείωσε σε παρέμβασή του ο Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τονίζοντας παράλληλα πως «το ζήτημα του ελέγχου-όταν μάλιστα θεσμοθετείται για το καλό μας-είναι επίσης πολύ σημαντικό».

«Η πανδημία ανέδειξε “πυρηνικά” ελλείμματα των κοινωνικών δυτικού τύπου», πρόσθεσε ο κ. Λαϊνάς, υπογραμμίζοντας ότι «οι συλλογικές αντιδράσεις θα παίξουν το ρόλο τους», ενώ παίρνοντας τον λόγο ο Κων/νος Τσιτσελίκης, Καθηγητής Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Παν. Μακεδονίας τόνισε πως την εποχή της πανδημίας καταγράφονται διαφορετικές παράλληλες κρίσεις.

«Το τρίμηνο του εγκλεισμού συμπίεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ από την πλευρά της η Ιωάννα Λαλιώτου, Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στάθηκε στο έλλειμμα λογοδοσίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Είναι επικίνδυνη η έξη στην αυθαιρεσία, ενώ η μονοφωνία που παρατηρήθηκε έδωσε χώρο και στην ανάπτυξη της συνωμοσιολογίας», επισημάνθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης, ενώ σε παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σωτήρης Βούλγαρης αναφέρθηκε στον ρόλο των κοινωνικών δομών και τις κοινωνικές ανάγκες που οδηγούν σε περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος της ΔΗΡΑΛ Δέσποινα Θεοδώρου, δεν συμμετείχε παρότι ανακοινώθηκε αρχικά ο Πέτρος Ευθυμίου, Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος της ΚΣ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω σοβαρότατου οικογενειακού θέματος και με αφορμή τον θάνατο προσφιλούς του προσώπου σε τροχαίο δυστύχημα.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ