ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΓΚΥΕΣ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΑΜΕΑ

Ο Μ. Χαρακόπουλος για την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη – Δείτε τι είπε για τη στάση Ρομά Ν. Σμύρνης στην καραντίνα

Στα δικαιώματα των εργαζόμενων εγκύων γυναικών, των μονογονεϊκών οικογενειών και των αναπήρων, καθώς και στα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ρομά -με αφορμή συμπεριφορές απειθαρχίας στους υγειονομικούς κανόνες από μέλη της κοινότητας των Ρομά στη Νέα Σμύρνη στη Λάρισα και στην Ξάνθη- εστίασε την ομιλία του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής που προεδρεύει και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κατά τη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Ανδρέας Ποττάκης.

ΕΓΚΥΕΣ

Ο Θεσσαλός πολιτικός επαίνεσε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Συνηγόρου του Πολίτη «για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των ίσων ευκαιριών για τις οικογένειες και τα δικαιώματα των εγκύων». Όπως είπε «οι διακρίσεις που υφίστανται οι έγκυες, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, συνιστά μια άκρως αποτρεπτική συνθήκη για την τεκνοποίηση. Υπό το φόβο της μη ανεύρεσης εργασίας ή της απώλειας της, μια νέα γυναίκα επιλέγει να μην τεκνοποιήσει, παρά την επιθυμία της. Ιδιαίτερα με την αύξηση της ανεργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα πλέον λόγω της πανδημίας, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει. Η πολιτεία λοιπόν, οφείλει να αναπτύξει όχι μόνο μηχανισμούς καταστολής των διακρίσεων κατά των εγκύων, αλλά να επιμείνει και σε επιπλέον οφέλη προς αυτές. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για τη χρήση των προνομίων, που προβλέπονται για την ομαλή οικογενειακή ζωή και αυτό ισχύει, ιδιαιτέρως, για τις πολλές μονογονεϊκές οικογένειες που αυξάνονται».

ΑΜΕΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «εξίσου σημαντική τη δράση της αρχής για τις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία και όσων έχουν προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο πολιτισμός ενός κράτους και ενός έθνους αποτυπώνεται στο πώς συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη του. Για παράδειγμα, πώς εξυπηρετείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, από το αν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε κτίρια και εγκαταστάσεις, από το αν έχει τη δυνατότητα στάθμευσης χωρίς να έχει καλυφθεί η θέση του από κάποιον ασυνείδητο».

ΡΟΜΑ

Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής έκανε, εκτενή αναφορά και «στο πολύ σοβαρό θέμα των Ρομά. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον Συνήγορο και είναι από τα πλέον δυσεπίλυτα. Κυρίως, γιατί πέραν των κρουσμάτων διακρίσεων από δημόσιους φορείς ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, εμφανίζονται διαρκώς προβλήματα αντιπαράθεσης με περιοχές που γειτνιάζουν κοινότητες των Ρομά. Αναμφισβήτητα, όπως επισημαίνει και η Αρχή, χρειάζεται να υπάρξει καλλιέργεια της κουλτούρας συνύπαρξης και πολλοί δήμοι έχουν κάνει βήματα προς αυτό.

Ωστόσο, όπως έδειξαν και κάποιες συμπεριφορές απειθαρχίας στους υγειονομικούς κανόνες, από κοινότητες των Ρομά σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη στη Λάρισα ή στην Ξάνθη, που έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία των μελών τους υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την εμφύσηση του αισθήματος του υπεύθυνου πολίτη σε πολλά μέλη αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας των συμπολιτών μας. Αποδεικνύεται, ότι δεν φτάνει η πολιτική δικαιωμάτων, για να αλλάξει τα πράγματα. Απαιτείται μια συνεκτική και στοχευμένη πολιτική μακράς πνοής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ