ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΒΑΪΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ελεγχο των οικονομικών ζητά ο επικεφαλής της “Λαρισαίων Κοινόν” – Μνημείο άγνοιας χαρακτηρίζει την ανακοίνωση η δημοτική αρχή

Κόντρα με αφορμή τα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων και το δάνειο που πρόκειται να πάρει η δημοτική αρχή για την αγορά εξοπλισμού στην υπηρεσία καθαριότητας, έχει ξεσπάσει μεταξύ της παράταξης “Λαρισαίων Κοινόν” και της δημοτικής αρχής. Σε ανακοίνωση της παράταξης του κ. Βαϊούλη αφού γίνεται αναφορά σε συνεντεύξεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλου προεκλογικά και του δημάρχου μετεκλογικά στις οποίες υποστήριζαν ότι υπάρχει αποθεματικό του δήμου τονίζεται η αναγκαιότητα διαχειριστικού ελέγχου στο δήμο για την τελευταία 6ετία.

Στην ανακοίνωση απάντησε η δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντάς την μνημείο άγνοιας και καλώντας τους συμβούλους της παράταξης “Λαρισαίων Κοινόν” “να καθίσουν να διαβάσουν λίγο περισσότερο αφήνοντας στην άκρη τα επικοινωνιακά παιγνίδια. Αν θέλουν να είναι σοβαροί και χρήσιμοι για την πόλη”.

Η ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ

Στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Βαϊούλη αναφέρονται τα εξής:

Σε συνέντευξή του στις 19/5/2019 στην εφημερίδα «Ελευθερία» -μία εβδομάδα πριν τις περυσινές δημοτικές εκλογές-και με τίτλο «Nοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου» ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αδαμόπουλος απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα :

Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβατε τον Δήμο και πόσα είναι σήμερα;

– «Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβαμε τον Δήμο Λαρισαίων ήταν 9,5 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 19 εκατ. ευρώ».

Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες ποιο πιστεύετε τελικά πως είναι το δίλημμα των εκλογών;

– «Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν το έργο που έγινε και έτσι θα στηρίξουν τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων». Υπήρξαν παραλείψεις και λάθη αλλά έγινε και δουλειά που επέφερε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε σε μεγάλο ποσοστό ή τουλάχιστον επηρεάστηκε από τις δηλώσεις αυτές. Η διαχείριση των οικονομικών και το νοικοκύρεμα παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή του κάθε ψηφοφόρου.

Στις 20/5/2020 στην εκπομπή της TRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του Σωτήρη Πολύζου ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι τα αποθεματικά του Δήμου είναι σήμερα 14.000.000€

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτές τις δηλώσεις και θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/5/2020 είναι:

Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Να δημοσιοποιηθούν τα extrait τραπεζών.

Ποια είναι τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα; Ποιο είναι το επενδυτικό υπόλοιπο;

Ποια είναι η καθαρή θέση του Δήμου; Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου;

Δυστυχώς στα ξεκάθαρα αυτά ερωτήματα οι απαντήσεις δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρες.

Στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε από όλους η ανάγκη ανανέωσης του πεπαλαιωμένου στόλου καθαριότητας.

Ρωτήσαμε: γιατί δεν χρησιμοποιούμε μέρος των αποθεματικών και συγκεκριμένα από τα ανταποδοτικά για την αγορά των νέων μηχανημάτων και προχωρούμε σε σύναψη δανείου που θα επιβαρύνει σημαντικά για πολλά χρόνια τους δημότες;

Απάντηση: Επειδή κάνουμε επένδυση! Πρόκειται για επενδυτικό δάνειο!!!

Ερώτηση: Γιατί δεν αναζητούμε άλλους τρόπους; π.χ.: lease back, financing leasing, ανακύκλωση Α.Ε, ανταλλαγή μέσω ΚΕΔΕ, Φιλόδημος, Πράσινο ταμείο.

Απάντηση: ……(εκκωφαντική σιωπή)

Αντιλαμβάνεται και ο πιο καλόπιστος δημότης ότι οι υπεκφυγές και οι μη ξεκάθαρες απαντήσεις στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, όχι μόνο δεν ενισχύουν την εικόνα του «νοικοκυρέματος» αλλά αντίθετα εντείνουν την αμφισβήτησή της.

Για να μην υπάρχει καμία «σκιά» στη διαχείριση των οικονομικών και για να φανεί με κρυστάλλινη διαύγεια και πραγματική διαφάνεια η οικονομική κατάσταση του Δήμου, η «Λαρισαίων Κοινόν» ζητά:

Έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο με ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής. Να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Επιπλέον των οικονομικών στοιχείων, να αναζητηθούν και να ελεγχθούν όλες οι αναθέσεις και όλες οι συμβάσεις σε βάθος εξαετίας. Μέχρι την έκδοση πορίσματος του ελέγχου αυτής της ανεξάρτητης διαδικασίας, να μην προχωρήσει ο δήμος στη σύναψη καμίας δανειακής σύμβασης.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»”

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στην απάντηση της δημοτικής αρχής σημειώνονται τα παρακάτω:

“Με έκπληξη και απορία, διαβάσαμε τη σημερινή ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» για το θέμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να διερευνήσει τη δυνατότητα λήψης δανείου για την ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Πρόκειται για ανακοίνωση μνημείο άγνοιας βασικών στοιχείων λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είναι γνωστόν, κάθε χρόνο ο Δήμος, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, υπόκεινται σε έλεγχο των οικονομικών από ορκωτούς λογιστές οι οποίοι καταθέτουν τα πορίσματά τους για την οικονομική διαχείριση σε ετήσια βάση. Εννοείται ότι ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας  ελέγχονται, τακτικά και μη, από αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές.

Πέραν αυτών όλο το προηγούμενο διάστημα και ενόψει της συζήτησης για το δάνειο, δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Πολλοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων αναζήτησαν και είχαν οποιοδήποτε οικονομικό στοιχείο και δεδομένο ζήτησαν. Πρόκειται για στοιχεία που πέραν του πολιτικού προσωπικού του Δήμου, φέρουν τις υπογραφές των στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Η «Λαρισαίων Κοινόν» φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται ούτε τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι πίσω από τις πομπώδεις εκφράσεις της ανακοίνωσης της «Λαρισαίων Κοινόν», με την οποία μάλιστα αφήνονται «σκιές»,  κρύβεται η βαθιά άγνοια στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας και διαδικασιών της Αυτοδιοίκησης.

Και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Ας καθίσουν να διαβάσουν λίγο περισσότερο αφήνοντας την άκρη τα επικοινωνιακά παιγνίδια. Αν θέλουν να είναι σοβαροί και χρήσιμοι για την πόλη”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ