ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Δ.Α. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ

Επερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου για τη θέση της, επί των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών αχλαδιού και κερασιού κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αστέριος Χατζηκράχτης, Διαμάντω Μπάσμπα, Αστέριος Τσικριτσής και Νικόλαος Μπαντόγιας.

Στην επερώτησή τους αναφέρουν:

“Στις 17 Μαρτίου 2020, το ακραίο καιρικό φαινόμενο του παγετού στην περιοχή μας είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές αρκετές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ αποζημιώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί και οι αμυγδαλοπαραγωγοί., ενώ οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών και αχλαδιών αποκλείονται από τη διαδικασία αποζημίωσης για το δήμο μας.
Αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις πλήττουν τους συγκεκριμένους αγρότες – παραγωγούς, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και κάλυψης των καλλιεργητικών τους εξόδων.
Είναι καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τους παραγωγούς, επικαλούμενοι σαθρά επιχειρήματα έχοντας σαν βάση την εφαρμογή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τον οποίο έχουν ευθύνες διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που δεν τον έχουν αλλάξει, καθώς τα δεδομένα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχουν διαφοροποιηθεί (κλιματική αλλαγή, νέες ποικιλίες κλπ).
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου στηρίζει τον αγώνα των αγροτικών συλλόγων για την ένταξη στη διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και των καλλιεργειών αχλαδιού και κερασιού.
Ζητά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί πολιτική λύση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, θεωρώντας τον παγετό ζημιογόνο αίτιο και για τις δυο καλλιέργειες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι μαζί με τους αγρότες και απαιτεί από την κυβέρνηση να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
• Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν και αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον πρόσφατο παγετο 17 Μαρτίου 2020.
• Να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.
• Αλλαγή του αναχρονιστικού και φοροεισπρακτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.
• Δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Ζητούμε από τον κ. Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή να διατυπώσει τη θέση της στα συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ