ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Επερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου με την οποία ζητά ενημέρωση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου Αστέριος Χατζηκράχτης, Διαμάντω Μπάσμπα, Αστέριος Τσικριτσής και Νικόλαος Μπαντόγιας.

Στην επερώτηση σημειώνουν τα εξής:

“Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας από την κυβέρνηση, φάνηκε ξεκάθαρα ότι τη «νύφη» την πληρώνουν οι μικροί και συγκεκριμένα στον τομέα της ιδιωτικής απασχόλησης, οι μικρομαγαζάτορες και οι μικροεπιχειρηματίες.
Τα «οριζόντια» μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ελάχιστα βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί του επόμενους μήνες;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι όλοι μαζί, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι του κάθε κλάδου δραστηριότητας βρίσκονται στο ίδιο καζάνι, αποσκοπώντας στην παθητική αποδοχή από τους μικροεπαγγελματίες, της πολιτικής που ακολουθεί έστω και συγκαλυμμένα, δηλαδή τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Θέλει να μετακυλήσει ακόμα μια φορά τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου εκφράζει τη συμπαράστασή της στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητά από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους .
Συγκεκριμένα:
• Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000€, προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου, αρχικά για το 2019 και 2020, με προοπτική την οριστική κατάργησή τους.
• Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές και να καταργήσει τις εισφορές στον κλάδο υγείας και τα χρέη που αντιστοιχούν σε αυτές.
• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι τον Σεπτέμβρη.
• Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, νερού, τηλεφώνου για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού και αναστολή των ρυθμίσεων προς τη ΔΕΗ ή άλλους παρόχους.
• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από ενοίκια, όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.)
• Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση τελών.
• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο να διατυπώσει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για τα συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com