ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΝΟΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ;

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά

 Μετά τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια για την προσφορά των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ», ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Κέντρου Μαστού του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», μιας δημόσιας δηλαδή μονάδας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που εξυπηρετεί πάνω από 20.000 περιστατικά τον χρόνο.

Ευτυχώς, μετά την άμεση αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου και τη μαζική δημόσια κατακραυγή, ο Υπουργός Υγείας ανακάλεσε εσπευσμένα αυτή την αδιανόητη απόφαση.

Δηλαδή, για μία ακόμα φορά, τα αντανακλαστικά των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, αλλά και όλων των πολιτών, που έχουν φτάσει στο αμήν με την αναλγησία αυτής της κυβέρνησης και που, πέρα από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, έχουν να διαχειριστούν καθημερινά κάθε λογής θέματα υγείας μέσα στην οικογένειά τους, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, λοιπόν, ήταν αυτά που έκαναν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει άλλη μία κυνική απόφαση σε βάρος της δημόσιας υγείας. Στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, αυτά τα αντανακλαστικά με γεμίζουν με ελπίδα.

Όσον αφορά στο Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», θα ήθελα να τονίσω κάτι ακόμα. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι και πρέπει να είναι μία δημόσια υπηρεσία ιερή, που καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τολμά να αγγίζει. Όλοι έχουμε μία μάνα, μία αδερφή, μία σύζυγο, μία φίλη, που έχει ζήσει ή ζει τώρα αυτή την εφιαλτική δοκιμασία. Και η πρόληψη πρέπει να ενθαρρύνεται και να είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής ευχέρειας. Τον Οκτώβριο 2016, μία ταπεινή μου προσπάθεια ευοδώθηκε και οι γυναίκες μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου βάλαμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφωνίες και τις ιδεολογικές μας διαφορές και ενώσαμε τις φωνές μας για αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες ανήκαμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (ΔΗΜ/ΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ), ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και Ε/Κ συνυπογράψαμε και απευθύναμε από κοινού υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας να ενταχθεί η ψηφιακή μαστογραφία στις εξεταστικές μεθόδους που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο επετεύχθη. Η ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν, γιατί στην πράξη και όχι στα λόγια, φαίνεται εάν βάζουμε τα δημόσια αγαθά πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ