ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπολύει επίθεση στη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευ. Λιακούλη

Κάποιοι στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ παρότι εδώ και ένα χρόνο στην κυβέρνηση είναι η Ν.Δ. Για ένα θέμα που δεν ασχολήθηκαν κεντρικά η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ, για προφανείς λόγους (στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί), η κα Λιακούλη ανακάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθήκευσε όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην απάντησή της στην Άννα Βαγενά πως δήθεν  «αποσιωπά και ξεχνά ότι η απαίτηση των δανειστών για υποθήκευση των ακινήτων δεν πρωτοδιατυπώθηκε το 2015. Είχε γίνει προσπάθεια επιβολής της και την περίοδο 2009 – 2012, αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά (!) από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου».

Η κα Λιακούλη, παρότι νομικός, «ξεχνά» ότι το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με το ν. 3986/2011, στο άρθρο 1 του οποίου ορίζεται ότι «1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ταμείο). Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων «Ν.Π.Δ.Δ.» ή των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ.».

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε την 1-7-2011 από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, με σκοπό βέβαια να ενταχθούν σε αυτό τα ακίνητα του Δημοσίου κλπ. φορέων για αξιοποίηση. Αν δεν πρόλαβε ο κ. Παπανδρέου να εντάξει σε αυτό τα παραπάνω ακίνητα είναι, διότι ανατράπηκε από το ίδιο του το κόμμα.

«Ξεχνά» η κ. Λιακούλη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχε το ΠΑΣΟΚ με πολλούς υπουργούς, ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ εκατοντάδες ακίνητα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του (ενδεικτικά, 1257/2019, 987 και 988/2018 κ.α), έκρινε ότι η ένταξη των ακινήτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι συνταγματική. Η κ. Λιακούλη «ξεχνά» ότι και ο ΕΝΦΙΑ είναι δημιούργημα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλου.

Συνεπώς, τα ακίνητα που εντάχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν απαίτηση των δανειστών να ενταχθούν σε ένα ταμείο που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να το κάνει αυτό, αφού όμως  πέτυχε από τους δανειστές χρηματοδότηση 85 δις το 2015 εξασφαλίζοντας ταμειακά τη χώρα για μια τριετία και ρευστότητα στις τράπεζες, αποχωρώντας δε από την κυβέρνηση το 2019, όντας υπεύθυνη κυβέρνηση, άφησε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισ., ενώ το 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρήκε άδεια τα κρατικά ταμεία από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Λιακούλη στις 27/5 αναφέρει επί λέξει ότι «Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση έπασχε από νομικές πλημμέλειες και η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας ότι εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρο 19 του νόμου 4389/2016».

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσοντας τα ακίνητα αυτά στο ΤΑΙΠΕΔ, εξέδωσε πλημμελείς αποφάσεις. Για ένα κόμμα που είναι αντίθετο στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι λογικό να εκδίδει αποφάσεις που θα ακυρωθούν από το ΣτΕ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στο θεσμό αυτό είναι λογικό να εκδίδουν αποφάσεις ένταξης ακινήτων του Δημοσίου κλπ, φορέων που δεν θα ακυρωθούν από το ΣτΕ.

Παράλληλα, θυμίζουμε οτι η κα Λιακούλη, ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, προσπαθεί να εντάξει στις κατηγορίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου και την υπόθεση του Noor 1, στην οποία εμπλέκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που έχει αναλάβει με τις εφημερίδες και τα κανάλια του να προωθήσει το ΚΙΝ. ΑΛΛ. Η δε κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από τα κανάλια που τα απαλλάσσει από την πληρωμή των τελών, βρήκε και νέο σύμμαχο στο πρόσωπο της κας Λιακούλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ