ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ …ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας με αφορμή την απόφαση έξωσης προσφύγων από δομές

Βουτώντας βαθιά στα άδυτα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του λαϊκισμού ο καταγγελλόμενος από Διεθνή οργανισμό για οικονομικό  σκάνδαλο σχετικά με την κατασκευή προσφυγικής δομής στη Μαλακάσα, Yπουργός   μετανάστευσης και ασύλου κ. Μηταράκης, δήλωσε απερίφραστα «Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή».

Αφορμή για τη δήλωση αυτή, οι έντονες αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για έξωση 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές, τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας μετά την 1η Ιουνίου, χωρίς καμιά μέριμνα κοινωνικής ένταξης. Αυτές οι χιλιάδες ανθρώπων και πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν σύντομα,  πετάγονται κυριολεκτικά στους δρόμους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η  επιβίωση τους.

Aνάμεσα τους πολλές οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζήσαντες και επιζήσασες της βίας του πολέμου, της ενδοοικογενειακής ή της έμφυλης βίας καθώς και πολλοί άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες και με αναπηρίες. Πως θα βρούν δουλειά, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που εντείνονται και λόγω πανδημίας, πως θα βρούν σπίτι, όταν τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη ή όταν δεν τους τα νοικιάζουν;

Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή σε σπασμωδική αντίδραση, αδυναμία ή ανικανότητα διαχείρισης που είναι μεν υπαρκτές όμως κρύβουν «τη μεγάλη εικόνα».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που αναδείχτηκε στο όνομα του δόγματος «της ασφάλειας , του νόμου και της τάξης»,  το υλοποιεί απαρέγκλιτα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με το μόνο τρόπο που ξέρει καλά, την απόλυτη καταστολή. Εδώ δεν χωράνε διαχωρισμοί σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Ότι αναπνέει και κινείται, καταστέλλεται. Εργατικοί αγώνες, νεολαιίστικες διεκδικήσεις, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα, καταλήψεις αγώνα και στέγης, ντόπιων και μεταναστών, ακόμη και απλές κοινωνικές συναναστροφές στις πλατείες. Με το σιγοντάρισμα των ΜΜΕ, η κυβέρνηση νιώθει να έχει το πάνω χέρι στο πέρασμα αντιλαϊκών και αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Η τωρινή απόφαση να πεταχτούν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμιά προοπτική, δείχνει ότι η κυβέρνηση αφήνει, αν δεν επιδιώκει κιόλας,  τα πράγματα να κινηθούν σε μια κατεύθυνση δημιουργίας εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες με ενεργοποίηση αντιδραστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών. Ανεμίζει τη σημαία της «ασφάλειας» επενδύοντας στον φόβο, την ανασφάλεια και τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να δώσει «λύση» ξανά με την καταστολή. Άλλωστε για αυτό επενδύει κάτι δεκάδες εκατομμύρια, όχι για νοσοκομεία, αλλά στον «κοινωνικά αναγκαίο» εξοπλισμό των ΜΑΤ, χημικά, δακρυγόνα, ασπίδες, κλπ.

Οι δηλώσεις Μηταράκη για «προτεραιότητα των ελλήνων έναντι των προσφύγων» είναι παραμύθι και πολιτική απάτη. Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν αυτή την κυβερνητική προτεραιότητα: Χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακή ανασφάλεια,  πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, λουκέτα σε μαγαζιά. Ωμή καταστολή στις πλατείες γιατί συνωστίζεται η νεολαία, στην Τήνο γιατί οι κάτοικοι δεν θέλουν ανεμογεννήτριες. Από την άλλη, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και στο νερό, , δωράκια στα ΚΕΚ για επιμόρφωση της «πλάκας», δεκάδες εκατομμύρια στα κανάλια, απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων  σε κολλητούς, αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ζήλευε ακόμη κι ο ΣΕΒ. Την ίδια στιγμή λοιπόν που για τους έλληνες πολίτες «τέτοια προτεραιότητα ούτε στον εχθρό σου», μπαίνουν στο προσκήνιο μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δίχως στον ήλιο μοίρα. Η κυβέρνηση εντελώς κυνικά λέει σ΄ όλους αυτούς τους ανθρώπους, στους αδύνατους της κοινωνίας, ντόπιους και ξένους: «και τώρα, ρίξτε τον κλήρο να δούμε ποιος θα φαγωθεί» .

Σε τοπικό επίπεδο η κυβερνητική απόφαση μεταφράζεται σε κάποιες εκατοντάδες εξώσεις προσφύγων από τα διαμερίσματα στην πόλη και το στρατόπεδο του Κουτσόχερου. Πέρα από την καλλιέργεια ανησυχίας στην τοπική κοινωνία ή ακόμη τις εκκλήσεις στην κεντρική εξουσία για λήψη μέτρων, οι τοπικές αρχές, Δήμος και Περιφέρεια δεν μπορούν να στέκονται αδρανείς επικαλούμενοι αναρμοδιότητα. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μένουν σε αυτή την πόλη, ντόπιοι ή ξένοι, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, σε καθεστώς οικονομικής, εργασιακής, στεγαστικής ή επισιτιστικής ανασφάλειας.

Στην πόλη υπάρχουν οι υποδομές (άδεια ξενοδοχεία, σπίτια και κληροδοτήματα) και οικονομικοί πόροι για να εφαρμοστούν πολιτικές προστασίας των ντόπιων και προσφύγων που το «αόρατο» χέρι της αγοράς πέταξε στο δρόμο  και είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής, κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές και στις αντιδραστικές φωνές μίσους και ρατσισμού, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τις υλοποιήσει.

Εμείς από την πλευρά μας καλούμε όσους/ες θέλουν να αντιπαλέψουν το ρατσισμό και το φασισμό να μπουν μπροστά, όπως οι λευκές γυναίκες στην Αμερική έγιναν η ασπίδα των αδελφών τους. Γιατί μόνο  έτσι,  η κοινωνία θα «αναπνεύσει»

Η κυβέρνηση, που έχει ίνδαλμα τον ομοιδεάτη της Τράμπ, ας καταλάβει επιτέλους ότι όποιος «σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες»

Κανένας άνθρωπος στο δρόμο, δικαίωμα στη στέγη για όλους/ες

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης , δικαιώματα για όλες και όλους, ντόπιους και πρόσφυγες

Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ