ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΚΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Με επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  με τίτλο: «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» για τη φετινή χρονιά στο Δήμο Τεμπών. Τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε η συλλογή των κενών συσκευασιών στο Δήμο μας ήταν στη Δ. Ε.  Κάτω Ολύμπου, στο χώρο των αποθηκών Πυργετού, στη Δ. Ε. Αμπελακίων, στο Κοινοτικό Κατάστημα Τεμπών,

στη Δ. Ε. Γόννων  στο χώρο δίπλα από το γήπεδο Γόννων, στη Δ. Ε. Μακρυχωρίου  στο χώρο των αποθηκών του Αγροτικού Συνεταιρισμού και  στη Δ. Ε. Νέσσωνος στο  Αμαξοστάσιο Συκουρίου.  Οι ποσότητες των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που συλλέχθηκαν συγκεντρωτικά στα ανωτέρω σημεία είναι  463,02 κιλά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες του Δήμου Τεμπών συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και τις οδηγίες διαχείρισης των κενών φιαλών. Κατά την διάρκεια της συλλογής διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές γεωπόνους, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν είχαν ξεπλυθεί οι κενές συσκευασίες επαρκώς ή δεν είχαν στραγγισθεί πλήρως. Στη συλλογή των κενών συσκευασιών παρευρέθηκε ο συντονιστής του προγράμματος  Τμηματάρχης Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ  ΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρης  Σταυρίδης και επέβλεπε ο γεωπόνος του δήμου Τεμπών κ. Κων. Ζιώγας.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την ανταπόκριση τους στο πρόγραμμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:  «… οι αγρότες του Δήμου Τεμπών  υπέδειξαν υπευθυνότητα και  συμμόρφωση στις οδηγίες διαχείρισης των κενών φιαλών. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει περίτρανα ότι η ενημέρωση και γενικότερα η όλη εκστρατεία που ξεκίνησε και συνεχίζεται από το Δήμο Τεμπών, σε συνεργασία  με τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, με προοπτική  περαιτέρω βελτίωσης και ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων έχει ως γνωστόν, στόχο την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω  της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Το φαινόμενο είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις  και δη με δενδρώδεις  καλλιέργειες, όπως και ο δικός μας. Ο Δήμος Τεμπών συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταδεικνύοντας έτσι με σαφήνεια τις οικολογικές του ευαισθησίες. Καλούμε όλους τους αγρότες του δήμου μας  να συνεχίσουν να επιδεικνύουν  τη δέουσα ευαισθησία  και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δείχνοντας έτσι συνέπεια σε έναν αγώνα  περιβαλλοντικής  ευθύνης  και διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου.»

Εκτός του δημάρχου Τεμπών παρόντες στη συλλογή ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Αθ. Καραναστάσης και Νικ. Μητσογιάννης,  ενώ από τις τοπικές αρχές παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς και μέλη αυτών.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ