ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ: ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Νότια Ιταλία την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς την περιοχή μας και να προκαλέσει αλλαγή του καιρού στη χώρα μας, κυρίως το Σάββατο 6 Ιουνίου. Αρχικά, τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 05/06 οι άνεμοι στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν από νότιες διευθύνσεις και αργά το βράδυ θα ξεπεράσουν τοπικά τα 8 μποφόρ (Χάρτης 1). Ειδικότερα στη Βόρεια Κρήτη, οι ισχυροί άνεμοι θα οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που διατηρήσουν τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα, έως και 30°C τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 05/06. Στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στις περισσότερες περιοχές το Σάββατο 06/06 περίπου κατά 4-5°C σε σχέση με την Παρασκευή 05/06.

Χάρτης 1. Οι μέγιστες εντάσεις ανέμου (μποφόρ) και οι κύριες διευθύνσεις (βέλη) που προβλέπονται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 από το προγνωστικό μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 05/06 αναμένουμε τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα οι οποίες μέσα στη νύχτα και το πρωί του Σαββάτου 06/06 θα επεκταθούν και στις υπόλοιπα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα (Χάρτης 2) και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι υψηλός. Η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στα πεδινά είναι μικρή ενώ στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα αναμένουμε και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Χάρτης 2. Το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που πρβλέπεται μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2020. Στις περιοχές εντός του κόκκινου πλαισίου ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα υψηλός. 

Τέλος, οι θυελλώδεις νοτιάδες θα οδηγήσουν και στη μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας (Χάρτης 3) με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στα ηπειρωτικά θα σημειώνονται κατά διαστήματα και λασποβροχές.

Χάρτης 3. Η συγκέντρωση σκόνης (μg/kg) (αποχρώσεις του καφέ) και ο άνεμος (βέλη) κοντά στο έδαφος όπως προβλέπονται από το μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr για το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020. 

Για να δείτε αναλυτικά τον καιρό στη Θεσσαλία από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες πατήστε ΕΔΩ

meteo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ