ΕΚΛ ΚΑΙ ΕΟΑΣΝΛ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μπρος από το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ΕΟΑΣΝΛ.

«Το περιβάλλον, που καθορίζει τη ζωή και την υγεία μας, βιάζεται καθημερινά για χάρη της κερδοφορίας», σημείωσε σε σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Α. Λαχανάς, περιγράφοντας φαινόμενα ερημοποίησης και τεράστιο υδατικό πρόβλημα στον κάμπο της Θεσσαλίας, ενώ στην κεντρική του ομιλία ο Δ. Τζιμούλης, αν. Γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΝΛ και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας τόνισε πως «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μια επετειακή εκδήλωση αλλά μια κραυγή αγωνίας για όλες τις πλευρές που αφορούν αυτό το τόσο καθοριστικό ζήτημα  για την ποιότητα της ζωή των εργαζομένων και του λαού μας».

«Θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καταγράψει κανείς τις περιβαλλοντικές “επιδόσεις” των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, τον κατάλογο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων του σύγχρονου καπιταλισμού σε βάρος του πλανήτη και των λαών που τον κατοικούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε παραδείγματα που αφορούν στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα.

«Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και αποκαλυπτικά μιας οικονομίας που έχει κριτήριο το κέρδος . Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει ήδη στον γειτονικό μας Βόλο με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από τότε που το εργοστάσιο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα (περιοχή Συκουρίου) έκαιγε υλικό καρκινογόνο(ΠΕΤ ΚΟΚ), ώστε να έχει μείωση του κόστους ενέργειας. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να επιβαρύνεται η γύρω περιοχή παρότι το εργοστάσιο είναι κλειστό. Δεκάδες τόνοι αυτού του καύσιμου υλικού παραμένουν αποθηκευμένοι και κατά περιόδους αυτοαναφλέγεται, παράγοντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή .

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί  οι σχεδιασμοί αυτοί θα κλιμακωθούν καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Που σημαίνει πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα καίνε αυτό τα άκρως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον υλικά.

Για τους ίδιους λόγους παρακολουθούμε κάθε τρεις και λίγο την ρύπανση στον Πηνειό ποταμό σε όλη την διαδρομή που διατρέχει τον Θεσσαλικό κάμπο να μεγαλώνει. Αποτελεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ευθύνη να βαρύνει- κυρίως- κάποιες βιομηχανίες οι οποίες με τα λύματά τους καταστρέφουν κάθε πηγή ζωής σ’ αυτόν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, πατώντας πάνω στην προκλητική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης. Ανάλογα περιστατικά βγαίνουν συχνά και για άλλους μικρότερους ποταμούς της περιοχής μας όπως ο Τιταρήσιος, ο Ελασσονίτης κλπ.».

«Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε ο κ. Τζιμούλης, περιγράφοντας τις διεκδικήσεις ως εξής:

Να σταματήσει τώρα η καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Να σταματήσει τώρα η παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.

Ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και δημιουργία φράγματος στην Σκοπιά Φαρσάλων.

Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών σε βιομηχανίες. Να σταματήσουν τα σχέδια για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε στην πεζογέφυρα του Πηνειού, με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ