ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Για τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου, μετά τη μειωμένη ζήτηση του κρασιού και τον περιορισμό των εξαγωγών, με έμφαση στο μέτρο της απόσταξης κρίσης, συζήτησαν η διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, μετά από πρωτοβουλία του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα.

Απόσταξη κρίσης

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο Αντιπρόεδρος Αποστόλης Ευαγγελόπουλος και ο Γραμματέας Αποστόλης Καλμπούρης, εξήγησαν στον Υπουργό Μάκη Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα Υπ.ΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, πως “η απόσταξη κρίσης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, με τη συμμετοχή των οινοποιητικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας, προκειμένου τα αποθέματα κρασιού να γίνουν οινόπνευμα, ώστε να ανακουφιστούν οι οινοποιοί, μόλις τρεις μήνες πριν το νέο τρύγο.

Έτσι, η οινοπαραγωγική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς το «αγκάθι» των αποθεμάτων, που θα λειτουργήσει αρνητικά, τόσο για τα συμφέροντα των οινοποιών, όσο και για την τιμή παραγωγού στα οινοστάφυλα”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χρήστο Τσιτσιρίγγο “οι αποζημιώσεις που θα δοθούν – μέσω του προγράμματος – σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ στο τελικό ποσό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η τιμή αγοράς των σταφυλιών”.

Υπενθυμίζεται, ότι το κονδύλι που προβλέπεται μέσω της απόσταξης κρίσης είναι 17 εκ. ευρώ, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση, τα συνεταιριστικά Οινοποιεία μπορούν να διαθέσουν στο πρόγραμμα περί τα 8.500 λίτρα.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους συνεταιριστές ότι θα προχωρήσει το μέτρο της απόσταξης κρίσης και αναμένονται οι όροι και οι προϋποθέσεις από την ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα ενίσχυσης της αμπελοκαλλιέργειας, έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος», το οποίο έχει προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ και δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να μην συγκομίσουν (και κατά συνέπεια να μην αποστάξουν) και να αποζημιωθούν, αφού προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι.

Συνδεδεμένη στα αχλάδια

Στη συνέχεια οι Τυρναβίτες αγρότες ζήτησαν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ “να αποκατασταθεί η αδικία του 2018, όταν αποκλείστηκαν τα αχλάδια, από τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δόθηκε στα μηλοειδή”.

«Τα έξοδα για την καλλιέργεια είναι πολλά, ενώ η τιμή του προϊόντος έχει υποχωρήσει σημαντικά. Πρέπει η παραγωγή να στηριχθεί, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κέλλας, με  τον Μάκη Βορίδη να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα.

Αποζημίωση ΕΛΓΑ

Οι Τυρναβίτες συνεταιριστές ζήτησαν να αποζημιωθεί η αχλαδοπαραγωγή (πρώιμες ποικιλίες σε βιομηχανικά και επιτραπέζια), η οποία χτυπήθηκε από τον παγετό της 17ης Μαρτίου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Χρήστος Κέλλας, επεσήμανε το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλα προϊόντα, όπως κεράσια και αμύγδαλα, τα οποία χτυπήθηκαν από παγετό και κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν, επειδή δεν βρίσκονταν στο στάδιο της καρπόδεσης.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε με έμφαση ότι “όσοι παραγωγοί θεωρούν ότι έχουν πληγεί και ήδη υπέβαλαν πρόχειρες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα και τις κύριες δηλώσεις και ο Οργανισμός θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να μην αδικηθούν”.

Τέλος, οι Τυρναβίτες συνεταιριστές ζήτησαν να καταβληθεί νωρίτερα το υπόλοιπο 35% της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις.

Ο Χρήστος Κέλλας, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και τους συνεργάτες του στο Υπ.ΑΑΤ, με σκοπό την προώθηση δίκαιων αιτημάτων των συνεταιριστών και παραγωγών. Η ηγεσία του Υπουργείου αποδεικνύει έμπρακτα ότι προχωρά μαζί με τους αγρότες, διατηρώντας ορθάνοιχτους τους διαύλους επικοινωνίας με την παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας. Βήμα – βήμα, υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας, δίνοντας στον πρωτογενή τομέα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που του αξίζει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ