ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ “ΙΧΝΕΥΤΕΣ”

Το δικό του τέλος στο μισοτελειωμένο έργο του Σοφοκλή «Ιχνευτές», βασισμένος στον ίδιο τον αρχαίο κορυφαίο συγγραφέα αλλά και στον ύμνο του Ομήρου στο θεό Ερμή, βάζει ο Λαρισαίος συγγραφέας, ηθοποιός και μελετητής αρχαίων κειμένων Δημήτρης Θαλασσινός στο βιβλίο του “Στα ίχνη του Ερμή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Οστρια”.

Το βιβλίο

Ο Ερμής κατασκευάζει τη λύρα και κλέβει 50 βόδια από το ιερό κοπάδι του Απόλλωνα,την τρίτη κιόλας μέρα της γέννησής του. Ο Φοίβος απευθύνει κήρυγμα σε θεούς και ανθρώπους να βρεθεί ο κλέφτης, δίνοντας χρυσά δώρα ως ανταμοιβή. Πρώτος από όλους ο Σειληνός μαζί με τους Σάτυρους  αναλαμβάνει να ανακαλύψουν τον δράστη.

Ο  Θεός τους υπόσχεται πως αν βρουν τα ζώα θα τους χαρίσει και την ελευθερία τους. Οι πρωταγωνιστές μας τρέχουν αμέσως να αναζητήσουν τον κλέφτη.

Μετά από πολλές περιπέτειες  φτάνουν στα μέρη της Κυλλήνης και συναντούν την ομώνυμη νύμφη, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο της παραμάνας του Ερμή. Αφού προηγείται ένας έντονος διάλογος με τους ιχνηλάτες μας…. η υπόθεση διακόπτεται γιατί ο πάπυρος που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο πριν 110 χρόνια περίπου , δεν βρέθηκε ολόκληρος, παρά μόνο οι πρώτοι 393 στοίχοι.

Από αυτό το σημείο έντεχνα ο συγγραφέας Δημήτρης Θαλασσινός αναλαμβάνει να ολοκληρώσει με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο το έργο του Σοφοκλή με την βοήθεια του Ομήρου, αφού ο ύμνος του προς τον Ερμή του έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την τελειοποίηση του σατυρικού δράματος.

Είναι έντονη η υποψία πως και ο Σοφοκλής διασκεύασε στην εποχή του τον Όμηρο, γιατί διακρίνουμε αρκετές διαφορές μεταξύ των κειμένων τους.

Ο νεότερος τους συγγραφέας βαδίζει αυστηρά μόνο στα βήματα των δύο μεγαλύτερων ποιητών μας. Φρόντισε να τοποθετήσει τους πρωταγωνιστές μας  και ως τα μέλη του χορού τραγουδώντας οκτώ υπέροχα δικά του τραγούδια σε όλη την διάρκεια του έργου.

“Ένας μισοκατεστραμένος… μα άθικτος πάπυρος.
Σατυρικό δράμα δίχως τέλος… ο Σοφοκλής απών.
Ένα χαμένο κοπάδι βοδιών.
Μία κατασκευή μουσικού οργάνου.
Παιχνίδια θεών, τραγούδια Σειληνών.
Ποιος είναι ο κλέφτης; Ποιος θα δώσει τη λύση; Ένα τέλος… Ομηρικό”, αναφέρει το βιβλίο εξάπτοντας τη φαντασία μας.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Θαλασσινός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1973. Σπούδασε ηλεκτρολόγος, ένα επάγγελμα που δεν εξάσκησε ποτέ.
Τα τελευταία 12 χρόνια υπηρετεί το θέατρο ως ηθοποιός. Η αγάπη του για την ανάγνωση των προγονικών μύθων ξεκίνησε από τα νεανικά του χρόνια και τον οδήγησε σε απίστευτα μονοπάτια γνώσης.
Λάτρης και ερευνητής των αρχαίων κειμένων, γνώστης και αφηγητής  των Ορφικών Ύμνων.
Είναι δημιουργός και συγγραφέας ενός πρότυπου γενεαλογικού δένδρου απαρχής κόσμου βάσει της Ελληνικής κοσμογονίας το οποίο
βρίσκεται υπό έκδοση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ