Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση που έκανε πριν από λίγο στην προσωπική του σελίδα στο fb ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κ. Γουργουλιάνης, αφού υποστηρίζει ότι πλέον το γενικευμένο κλείσιμο είναι υπερβολή ειδικά τώρα που διανύουμε το καλοκαίρι.
Στην ανάρτησή του με τίτλο: “Lockdown. Ήταν αναγκαιότητα, δεν πρέπει να μετατραπεί σε τιμωρία!”, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει:
“Τον Δεκέμβριο του 2019 παρατηρήθηκε μια συρροή ασθενών με πνευμονία στην κινέζικη πόλη Βουχάν. Είχαν όλοι μολυνθεί από ένα νέο κορονοϊό. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι θα πέθαινε το 3,4% των μολυνθέντων, δηλαδή μερικές δεκάδες εκατομμυρίων παγκόσμια. Σε λίγους μήνες ο ιός εξαπλώθηκε παντού. Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο, η κοινωνική απομόνωση ήταν η μόνη λύση.
Οι αναπόφευκτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες άρχισαν να φαίνονται με ένταση. Η πατρίδα μας βρέθηκε μεταξύ των πιο ασφαλών χωρών . Πήρε άριστα στην εφαρμογή της καραντίνας, στις πολιτικές για την αντιμετώπιση του κινδύνου και πολύ καλά στην προετοιμασία του συστήματος Υγείας. Αυξήθηκαν πολύ οι έλεγχοι στο γενικό πληθυσμό, ενώ υπήρχαν αρκετά προβλήματα στη διαχείριση κρουσμάτων σε μειονότητες και σε κλειστές κοινότητες .
Έτσι οι τουρίστες από πολλές χώρες με λιγότερα κρούσματα από εμάς όπως η Ελβετία, η Αυστρία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Γερμανία και σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι σε λίγες μέρες ευπρόσδεκτοι.
Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι ο νέος ιός δεν απειλεί σχεδόν καθόλου παιδιά και νέους ενήλικες, ενώ η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, και 3 φορές μεγαλύτερη από τη γρίπη αποκλειστικά όμως σε υπερήλικες. Το γενικευμένο κλείσιμο που ήταν αναγκαία αμυντική στρατηγική στην αρχή της πανδημίας, είναι υπερβολή όταν επαναλαμβάνεται δίκην τιμωρίας , ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του Ελληνικού καλοκαιριού”.