ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη μεταφέρει τα αιτήματα της Πανθεσσαλικής Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας μέτρα για τη στήριξη του κλάδου λόγω της πανδημίας.

Στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «κ. Υπουργέ, ήδη η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει στο στάδιο της διαχείρισης της «επόμενης ημέρας», με την αγωνία επιβίωσης όλων των επαγγελματικών κλάδων και των επιχειρήσεων να είναι διάχυτη.

Μεταξύ των πληγέντων κλάδων εντάσσονται και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι, ενόψει της του περιστασιακού και εποχιακού χαρακτήρα της εργασίας τους, καθώς και της απασχόλησης σε περισσότερους από έναν εργοδότες, χρήζουν ειδικής μέριμνας και λήψεως μέτρων ανάλογων και προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες αυτές  συνθήκες.

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι οι χρονικές περίοδοι, που ο κλάδος των εργαζομένων καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδιστών κλπ, επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του απασχόλησης και στηρίζει σε αυτές το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του, λόγω των πολλών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που γίνονται τις εποχές αυτές.

Τα έως σήμερα μέτρα στήριξης του κλάδου και η πρόβλεψη για την καταβολή σε αυτούς της ειδικής αποζημίωσης των 800,00 ευρώ, κρίνονται ανεπαρκή περιστασιακά και πρόσκαιρα, καταλαμβάνοντας μόνο το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής αναστολής. Πλέον, όμως, ήδη διανύουμε την περίοδο της επόμενης ημέρας, η οποία βρίσκει πλήθος καλλιτεχνών να είναι άνεργοι λόγω της μείωσης και ματαίωσης των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την περίοδο του θέρους, και την Κυβέρνηση απούσα από την λήψη μέτρων για την μείωση των συνεπειών της διαφαινόμενης ανεργίας του κλάδου.

Η διεκδίκηση ενδεχομένως της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν δείχνει πολιτική βούληση και δεν αρκεί για την θωράκιση του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων. Απαιτούνται δομικές παρεμβάσεις προκειμένου, οι εργαζόμενοι να αντέξουν και να κρατήσουν ενεργό τον πολιτισμό, με σχέδιο μακρόπνοο και βιώσιμο, με παρεμβάσεις κρίσιμες και ουσιώδεις.

Εξάλλου, είναι άτοπο η ελληνική Κυβέρνηση να υπερθεματίζει για την ενίσχυση του τουρισμού αυτό το Καλοκαίρι, όμως να μην εξασφαλίζει το ελληνικό καλοκαίρι, που είναι ταυτόσημο του Πολιτισμού.

Σας επισυνάπτεται η αναφορά της Πανθεσσαλικής Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών, όπου εμπεριέχονται τα αιτήματα του κλάδου.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ

Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ