Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Εκπαίδευση στην περίοδο της Υγειονομικής κρίσης. Η πρόκληση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προβλήθηκε διαδικτυακά από την Ψηφιακή Πύλη του Δήμου Λαρισαίων, www.larissamazi.gr.

Η συζήτηση, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συζητήσεων που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της Πόλης που Μαθαίνει, επικεντρώθηκε σε σειρά ζητημάτων όπως οι καλές και κακές πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, την έννοια της μάθησης κλπ., ενώ διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί έθεσαν προβληματισμούς σημειώνοντας πως «ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος».

«Το σχολείο χρειάζεται μεταρρύθμιση, ωστόσο τα όποια προβλήματα προκύπτουν δεν μπορούν να λυθούν με αλγόριθμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Γκόβαρης, Καθηγητής παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αίσθηση προκάλεσε τοποθέτηση του Αντ. Λιοναράκη, Καθηγητή ανοικτής  εξ’ αποστάσεως Εκπαίδευσης, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, ο οποίος τόνισε πως «πλέον η λέξη διδασκαλία έχει αντικατασταθεί από τη λέξη μάθηση».

«Ο εκπαιδευτικός καλείται να παρέχει πληροφορίες και εργαλεία στο μαθητή του με στόχο να του μάθει πώς να μαθαίνει», περιέγραψε ο κ. Λιοναράκης, τονίζοντας με νόημα πως «το ότι διδάσκω δεν συνεπάγεται πως ο μαθητής μου θα μάθει».

Απίστευτη προχειρότητα και επικράτηση του τεχνοκρατισμού στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαπίστωσε ο Αλ. Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σημειώνοντας παράλληλα πως διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις όπου με καλή εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναδείχθηκαν στοιχεία όπως η ενθάρρυνση, η αυτομάθηση του αποδέκτη και η σωστή χρήση μιας ποικιλίας μέσων που μπορούσε να έχει στη διάθεσή του.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Γ. Δοδοντσάκη, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο οποίος ανέφερε πως παρά τις μεγάλες ελλείψεις στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών «αυτοί κατάφεραν να μπουν στα σπίτια των μαθητών τους», ενώ παρέμβαση στη συζήτηση, που συντόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Λαρισαίων και Δρ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων Δ. Δεληγιάννης, έκαναν ακόμη ο αντιδήμαρχος Σ. Βούλγαρης, ο Β. Κωτούλας, Οργανωτικός Συντονιστής Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας και ο Δ. Κολοκοτρώνης, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ