24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ανακοίνωση του δ.σ. της Ενωσης που καλεί όλους τους υγειονομικούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00 πμ στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Θα ακουστεί ακόμα μια φορά ακόμα πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα! Για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!
Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους! Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ καλεί όλους τους Γιατρούς , τους συμβασιούχους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Το κάλεσμα μας είναι η παρακάτω ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την απεργία.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
H πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας – εμπόρευμα χρεοκόπησε.
Χρεοκόπησε γιατί είναι αυτή που ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις.

Για την αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών. Αυτή η πολιτική άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική.

Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.
Το σχέδιο τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.

Σχεδιάζουν νέα επέλαση σε βάρος μας.
Αξιοποιούν την επιδημία για να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς. Για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες” που με το φερετζέ της «φιλανθρωπίας» δώρισαν σα χαρτζιλίκι ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που αποθησαυρίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Πήραμε μία πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το ποιους ενισχύει η πολιτική της κυβέρνησης. Τα παραδείγματα από τη σχέση της με τους μετόχους – ιδιοκτήτες δομών ιδιωτικής υγείας και μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, είναι σκανδαλώδη. Αντί να τους επιτάξει, τους έδωσε δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους άφησε ανεξέλεγκτους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά test, ανενόχλητους να συνεχίζουν να πουλάνε ακάθεκτοι τις υπηρεσίες τους, να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους.

Στις 16 Ιουνίου απεργούμε!

Γιατί δε θεωρούμε ότι είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Γιατί δεν θεωρούμε ότι δε χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους.

Γιατί η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.

Γιατί δεν ανεχόμαστε αυτό που κυνικά ομολόγησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας ότι «κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ».

Γιατί δε θεωρούμε «κόστος» και «σπατάλη» το δημόσιο σύστημα υγείας να μην έχει τις εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω ενός έκτακτου υγειονομικού γεγονότος.

Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα στο αίτημα μας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2009, που τους πετσόκοψαν κατά 40%.
Ως εδώ με τον εμπαιγμό! Ως εδώ με τα υποκριτικά ευχαριστώ! Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

• Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

• Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

• Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

• Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

• Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Όχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.

• Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.

• Κατάργηση στο σύνολό τους των υπουργικών αποφάσεων Πολάκη. Άμεση αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης των επιμελητών των ΤΕΠ από την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής. Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν.
Όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη.
Στις 16 Ιούνη η φωνή των υγειονομικών θα ακουστεί ξανά,
θα ακουστεί δυνατά σε όλες τις πόλεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ