ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΣΟ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥΣ

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα και για τις επόμενες ημέρες πάνω από 100.000 νέοι και νέες θα διασχίσουν τις Συμπληγάδες της Αριστείας, για να κριθεί «αντικειμενικά, αμερόληπτα και αξιοκρατικά» η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Αυτές τις μέρες αποδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη η Παιδεία στο τόπο μας να προσανατολισθεί στη μορφωτική αποστολή της, να απελευθερωθεί από μηχανισμούς αναπαραγωγής ανισοτήτων και ταξικών φραγμών, να αποτελέσει τον Δημόσιο Δημοκρατικό συλλογικό θεσμό μάθησης, αμφισβήτησης και έρευνας για νέα γνώση.

Οι αγεφύρωτες διαφορές μας με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα και τις συντηρητικές αξίες είναι παρούσες αλλά σήμερα η προτεραιότητα μας είναι άλλη…

Εμείς οι πολίτες της Αριστεράς, όσοι και όσες υπηρετούμε στους εκπαιδευτικούς θεσμούς του τόπου, ευχόμαστε κουράγιο και καλή επιτυχία, σε όσες και όσους δοκιμασθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Τους διαβεβαιώνουμε πως τα Πανεπιστημιακά έδρανα μπορούν να αποτελέσουν, αν το επιδιώξουν, μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μορφωτική και κοινωνική. Τους διαβεβαιώνουμε ακόμα πως τα Πανεπιστημιακά έδρανα δεν αποτελούν το μοναδικό δρόμο για την ευτυχία, την πρόοδο και μια αξιοπρεπή ζωή.

Ο δρόμος της Επιστήμης δεν είναι χωρίς κόπο αλλά σίγουρα δεν είναι συνώνυμος με τον εξοντωτικό ανταγωνισμό των εξετάσεων, την ψυχολογική εξουθένωση. Οι άνθρωποι δεν αξίζουν όσο η βαθμολογική επίδοσή τους σε μια γραπτή εξέταση τριών ωρών, ούτε οι ελπίδες, τα όνειρα και οι ικανότητες τους μπορούν αποτυπωθούν με απαντήσεις ακριβείας σε «θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας».

Σε ένα κόσμο άνισο, άδικο και με θεμελιακή αρχή τον ανταγωνισμό υπενθυμίζουμε την έκκληση των Russell – Einstein το 1955, όταν καλούσαν τους ανθρώπους της επιστήμης να απαντήσουν ενεργητικά στις προκλήσεις ενός πυρηνικού πολέμου. Για να υπάρξει η προοπτική της ευτυχίας και της γνώσης καλούσαν:

«Θυμηθείτε την ανθρωπιά σας, ξεχάστε τα υπόλοιπα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ