75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

Συμπληρώθηκαν χθες 15 Ιουνίου 75 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη, του θρυλικού αρχηγού του ΕΛΑΣ ο οποίος με τις ικανότητες, τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή του συνέβαλε τα μέγιστα στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Ο κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, με το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης ή Μιζέριας, ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός, στέλεχος του ΚΚΕ και ηγέτης του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1905 στη Λαμία και έφυγε προδομένος από φίλους και εχθρούς στις 15 Ιουνίου του 1945 στη θέση Φάγκο στη Μεσούντα της Αρτας μετά από πολυήμερη καταδίωξη από Αγγλους, εθνοφύλακες και στρατιώτες. Ο Αρης Βελουχιώτης και ο στενός του συνεργάτης καπετάν Τζαβέλας για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού προτίμησαν να αυτοκτονήσουν με αποτέλεσμα οι εθνοφύλακες και οι χωροφύλακες να τους αποκεφαλίσουν και να κρεμάσουν τα κεφάλια τους σε φανοστάτη των Τρικάλων.

Ακούστε την ωδή στον Αρη, ένα αφιέρωμα στις τελευταίες ημέρες της ζωής του βασισμένη στα δημοτικά και παραδοσιακά μας τραγούδια, σε στίχους και μουσική Γιάννη Τσαντή. Στο κλαρίνο ο Πετρολούκας Χαλκιάς Από το album του Λαβύρυθμου ”Πόλη – Εποχές – Άνθρωποι” Τραγούδι: Νίκος Κωνσταντινόπουλος Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς Λαούτο :Βασίλης Τριάντης Κιθάρα : Άγγελος Καλοριζικάκης Βιολί : Πέτρος Γιωρκάτζης Νταούλι : Γιώργος Χαρωνίτης

Για να δείτε τη βιογραφία του Αρη Βελουχιώτη και στοιχεία για τον αγώνα του και τη σχέση με το ΚΚΕ, όπως αναγράφονται στο wikipedia.org πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ