Η ΔΕΞΑΜΕΘΑΖΟΝΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το παλιό, φτηνό φάρμακο δεξαμεθαζόνη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε βαριά ασθενείς, σύμφωνα με κλινική μελέτη στη Βρετανία. Η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς σκευάσματος σε νοσηλευόμενους αρρώστους, που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκφράζει την ικανοποίησή του και να κάνει λόγο για «επιστημονική επιτυχία».

Βρετανοί επιστήμονες, μιλούν για «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να γεννούν ελπίδες.

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» η οποία θα μπορούσε να «σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Συνολικά 2.014 ασθενείς υπό νοσηλεία πήραν το φάρμακο για δέκα μέρες και τέθηκαν σε σύγκριση με 4.321 άλλους ασθενείς που δεν το λάμβαναν. Οπως διαπιστώθηκε, η χορήγησή του μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά ένα τρίτο για όσους βρίσκονταν σε αναπνευστήρες και κατά ένα πέμπτο για όσους έπαιρναν οξυγόνο.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 440.000 ανθρώπους στον πλανήτη.

Οι ελπίδες ότι θα αποκαλυφθεί πως υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ικανό να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό αναζωογονήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τους υπεύθυνους της κλινικής δοκιμής του στεροειδούς σκευάσματος δεξαμεθαζόνη.

Πρόκειται για «σημαντική πρόοδο» στην «αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας ασθενών» που πάσχουν από την COVID-19, ανέφερε με ικανοποίηση ο Στίβεν Πάουις, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS).

Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Ο ΠΟΥ θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό».

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ