ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ηχηρές αντιδράσεις ντόπιων καλλιτεχνών

Μπαράζ αρνητικών σχολίων και αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο προκαλεί πρόταση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως (που πήρε ΦΕΚ), η οποία εξοβελίζει τις Τέχνες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις τάξεις του Λυκείου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ εκτός του κυβερνητικού κάδρου βρίσκονται τα Καλλιτεχνικά και η Μουσική, ενώ παράλληλα καταργούνται ειδικά μαθήματα, που εξετάζονται όμως στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο!

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» του οποίου το περιεχόμενο άγγιζε και ζητήματα τέχνης. Παράλληλα, καταργείται το μάθημα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας).

Αντίστοιχα, στη δεύτερη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, καταργείται το μόλις μιας ώρας υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες», ενώ ως προς τα μαθήματα Τέχνης και τη Γ’ Λυκείου, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζεται το μάθημα επιλογής Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες για τους μαθητές που στοχεύουν σε σχετικές σχολές.

«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη απόφαση που στην ουσία καταργεί τον ίδιο τον πολιτισμό», δηλώνει στο paidis.com ο Λαρισαίος μουσικός Χρήστος Παπαχρήστος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη και δεν δίστασε να μιλήσει για στοχευμένη ενέργεια του υπουργείου.

«Ένα κράτος ολόκληρο εξοβελίζει τις Τέχνες και μαζί τη γνώση, την ευαισθησία και τελικά την ίδια τη σκέψη από τα σχολεία μας», κατέληξε ο αγαπημένος δημιουργός, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν ο εικαστικός Αντώνης Καρακωνσταντάκης.

«Και πολύ καλά μας κάνουν, ας μυρίζουν οι αίθουσες… λιβάνι, τι μας χρειάζονται οι Τέχνες;», ήταν η αντίδραση του κ. Καρακωνσταντάκη, που έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως πολλοί εκπαιδευτικοί από τον χώρο των Τεχνών θα πρέπει να επανεξετάσουν αν όχι να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

«Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επαναπαύθηκαν στις άνετες καρέκλες του δημοσίου αφήνοντας στην άκρη τον ρόλο που κλήθηκαν να διαδραματίσουν στην εκπαίδευση», υπογράμμισε με νόημα, προσθέτοντας πως «ο αγώνας στον δρόμο αποτελεί μονόδρομο» προκειμένου να μπει φραγμός στα κυβερνητικά σχέδια.

Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε «αποτελεί “στροφή” προς ένα σύγχρονο σχολείο, υψηλότερων απαιτήσεων».

Προφανώς και σύμφωνα με την υπουργό όταν το σύγχρονο σχολείο είναι υψηλότερων απαιτήσεων οι Τέχνες και ο Πολιτισμός αποτελούν «βαρίδια» και ως φυσικό επακόλουθο καταβαραθρώνονται.

Τα σχόλια περιττεύουν…

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ