ΠΥΡΑ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας για την καύση απορριμμάτων στον Βόλο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός εναντίον του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνη, με αφορμή έκθεση της ερευνητικής του ομάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση της γειτονικής πόλης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Υπάρχουν σκοπιμότητες αφού η επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Γουργουλιάνη έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δημιουργώντας κλίμα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση που έκανε αίσθηση, με τον Περιφερειάρχη να επιτίθεται και στο ΤΕΕ, κάνοντας λόγο ακόμη και για πολιτικές παρεμβάσεις με σκοπό την στοχοποίηση της Περιφέρειας!

«Δεν είναι πιστοποιημένοι οι σταθμοί μέτρησης της ερευνητικής ομάδας του κ. Γουργουλιάνη, ενώ η επιστημονική συνεργάτης της Περιφέρειας, καθηγήτρια κ. Σαμαρά, μας παρέδωσε αποτελέσματα μετρήσεων που δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα στον Βόλο είναι καθαρή», επέμεινε ο Κ. Αγοραστός, υπερασπιζόμενος των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την εγκατάσταση μετρητών και τον εντοπισμό των οσμών στον Βόλο και παραπέμποντας εκείνους που διαφωνούν με τη δημιουργία εργοστασίου SRF στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα λάβει την απόφαση έγκρισης ή μη.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Θυμίζουμε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαιώνει το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα καταγράφεται υπέρβαση που φτάνει στο 200% στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5, σε σχέση με τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20% πάνω από όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα “Green Your Air” του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή Γ. Σαχαρίδη. H ομάδα μελέτησε την ατμόσφαιρα του Βόλου την περίοδο από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ κάνει και ειδική αναφορά στην περίοδο της καραντίνας.

«Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο παρόν Δελτίο Τύπου αφορούν μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα και κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει για άλλους εξίσου σημαντικού ρύπους που μπορεί και αυτοί να υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στην πόλη του Βόλου» σημειώνει η ομάδα και προτείνει άμεσες δράσεις  για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Κ. Γουργουλιάνη «για όλες τις δράσεις της ερευνητικής ομάδας μας είτε αυτές που έχουν γίνει για την καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου, είτε αυτές που θα γίνουν για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου, δεν ζητήθηκε και δεν θα ζητηθεί ποτέ χρηματοδότηση από τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται, για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της προσπάθεια μας, ακόμα και από τον πιο επιφυλακτικό συμπολίτη μας. Οι προσπάθειες στηρίζονται και ελπίζουμε να συνεχίσουν να στηρίζονται, για να μπορούν να υλοποιηθούν, από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στα πλαίσια του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE για το περιβάλλον».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ