ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ

Ο Συντονισμός Δράσης & Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας , με ανακοίνωσή του στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών ΕΣΥ, όπως αυτές προγραμματίστηκαν και προκηρύχθηκαν από την ΟΕΝΓΕ   στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τρίτης 16 Ιουνίου 202 0.

Ακολουθεί η ανακοίνωση :

Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε όλη τη γύμνια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της πολιτικής όλων αυτών που έδωσαν τα χέρια  στους δανειστές και την ΕΕ και παρέδωσαν το διαχρονικά υποβαθμισμένο σύστημα υγείας στα μνημόνια και τις περικοπές.

Εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας, το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ αγκομαχούσε να ανταπεξέλθει στις άμεσες ανάγκες του λαού. Οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα έδωσαν μάχη, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον ιό αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, σε αναλώσιμα υλικά, σε ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Στην υγειονομική κρίση το «ελεύθερο χέρι της αγοράς» ήταν κουλό! Οι μεγαλοκλινικάρχες και η ιδιωτική πρωτοβουλία λούφαξαν στη γωνία.

Παρ’ όλη την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της συναινετικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ) δεν μπορούσε να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση. Η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ επί χρόνια απαξιωμένο από όλες τις κυβερνήσεις, υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις κλινών Εντατικής Θεραπείας, έτοιμο να αλωθεί από τους ιδιώτες . Ένα ΕΣΥ που συστηματικά αποψίλωναν από υγειονομικό υλικό, υποδομές, προσωπικό, κάνοντάς το συχνά να εξαρτάται από τις γνωστές φοροαπαλλακτικές δωρεές των «φιλάνθρωπων» κεφαλαιούχων και εφοπλιστών. Αυτό το ΕΣΥ, οι ίδιοι που το απαξίωναν για χρόνια, το καλούσαν στα δύσκολα να ανταπεξέλθει με πενιχρή στήριξη, εξαγγελίες ελάχιστων προσλήψεων συμβασιούχων και κροκοδείλια χειροκροτήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης  καλούσε τον κόσμο να μείνει σπίτι, για να αντέξει ένα σύστημα υγείας το οποίο βάφτιζε για χρόνια “γεμάτο πλεονάζοντες γιατρούς και δυσλειτουργικό”.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ( γιατροί , νοσηλευτές κλπ ) έδωσαν με θάρρος και αυταπάρνηση τον αγώνα για επιβίωση του λαού και ανταποκρίθηκαν στο ακέραιο .Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Τώρα ήρθε η σειρά μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στα αιτήματά τους . Γνωρίζουμε πως αγωνιζόμενοι για να  θωρακιστεί  το ΕΣΥ, παλεύουμε για την υγεία του λαού.

Είναι ολοφάνερη η κατά κράτος ήττα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για την Υγεία. Καμιά χώρα δεν είναι υγειονομικά ασφαλής, χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας που θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση και περίθαλψή  όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν πρόκειται να νοιαστεί για οτιδήποτε άλλο πέρα από την αύξηση του κέρδους. Καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποτρέψει την αισχροκέρδεια και να προστατέψει την εργασία αν δεν βρει απέναντί της λαϊκές αντιστάσεις και ένα κίνημα που να διεκδικεί.

Μόνο Κρατικές κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας βοήθησαν την κατάσταση. Τώρα μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αποδειχτεί πραγματική ανάσα για τους εργαζομένους και την κοινωνία. Ένα αναβαθμισμένο σύστημα που   θα   βασίζεται  στις  τεχνολογικές  κι  επιστημονικές  δυνατότητες   της   εποχής  και   θα  απαντά  στις   σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Δηλώνουμε πως αυτήν την κρίση δε θα την πληρώσουμε πάλι εμείς, οι εργαζόμενοι και ο λαός!

Ήδη γινόμαστε αποδέκτες των συνεπειών της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Δεν θα ανεχθούμε να «μοιραστούμε» πάλι τις συνέπειες της πανδημίας.

Με την Ελαστικοποίηση των μέτρων , ξαναβγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια όλες οι ελλείψεις και τα τεράστια κενά του ΕΣΥ. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα αντέξει   το καταπονημένο από την υπερπροσπάθεια ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ; Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του κόσμου εδώ και τώρα και μάλιστα πριν προκύψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας .

Οι αποσπασματικές  λύσεις με μετακινήσεις προσωπικού αποψιλώνοντας άλλες δημόσιες δομές, καθώς και οι χρονοβόρες διαδικασίες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού που προωθούνται, δεν αποτελούν εγγυήσεις για την αξιόπιστη ανταπόκριση του Δημόσιου συστήματος υγείας.   Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι άλλες. Τα υποκριτικά έτσι κι αλλιώς χειροκροτήματα στους «ήρωες» σταμάτησαν, και τώρα βάζει μπρος τις επιθέσεις: απολύσεις συμβασιούχων και επικουρικών, επιστροφή των εργολάβων, ιδιωτικοποιήσεις και «χορηγίες».

Είναι ώρα να χτίσουμε ένα κοινό εργατικό αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ που ετοιμάζεται να δώσει 24 δις από Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν επιχορήγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και νέα Μνημόνια για μας.

Η μάχη για κοινωνική αλλαγή είναι στο σήμερα μάχη για επιβίωση, μάχη για δημόσια Υγεία, μάχη για προστασία των δυνάμεων της εργασίας κόντρα στο νεοφιλελευθερισμό και την κανιβαλική αγριότητα του κεφαλαίου..

Όχι στο φόβο που καλλιεργούν – Όχι στην εξαθλίωση που ετοιμάζουν!
Αλληλεγγύη – Ενημέρωση – Αντίσταση – Διεκδίκηση

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.

Καλούμε σε ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες φορέων, εργατικών σωματείων, δημοτικών σχημάτων και εργασιακούς χώρους.

Ο ΛΑΟΣ  ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν παλεύουν μόνοι τους. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ για να σωθούν ζωές και όχι τα κέρδη τους !

Διεκδικούμε εδώ και τώρα.

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας ενάντια στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών . Όχι στις ΣΔΙΤ που επιδιώκουν να περάσουν έμμεσα τις  ιδιωτικοποιήσεις. Δεν νομιμοποιούμε την επιχειρηματική λογική του «κόστους – οφέλους» που βάζει το κέδρος πάνω από τις ανάγκες στην υγεία. Έξω όλοι οι εργολάβοι από το ΕΣΥ.
  • Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ και οι περίπου 2000 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΚΑΒ.
  • Ανάπτυξη της   έρευνας   στα   δημόσια   πανεπιστήμια προσανατολισμένη   στις   λαϊκές  ανάγκες.
  • Επίταξη,  κρατικός  έλεγχος  και   κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων   φαρμάκου.   Ίδρυση   δημόσιων   επιχειρήσεων   για   παραγωγή   υγειονομικού   υλικού. Διατίμηση (σταθερή τιμή) στα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά και στα είδη πρώτης ανάγκης .
  • Διπλασιασμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία, ώστε να φτάσει στο 7,5% του ΑΕΠ. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη των πολυεθνικών , στις γιγάντιες δαπάνες για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς καταστολής, στο ληστρικό χρέος που το έχει χιλιοπληρώσει ο λαός, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όλων των κατηγοριών με άμεση πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου για να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία. Πρόσληψη   προσωπικού  για να  λειτουργήσουν σε 24ωρη βαση.
  • Επίταξη των   μεγάλων   ομίλων  και  επιχειρήσεων   Υγείας  χωρίς  αποζημίωση,  με  βελτίωση   των   εργασιακών   δικαιωμάτων   των   εργαζομένων   σε   αυτά.  Εκπόνηση Σχέδιου  κρατικοποίησής τους για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση , νέων επιδημιών, καθώς και των γενικών αναγκών υγείας του πληθυσμού.
  • Να αναπτυχθεί πλήρης, δωρεάν και δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους τομείς (πρόληψη, κατ’ οίκον νοσηλεία, επιδημιολογική επιτήρηση, οικογενειακός προγραμματισμός, ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης).
  • Αυξήσεις μισθών και μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ