ΧΡ. ΖΗΛΙΔΗΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για την επαναλειτουργία του τουρισμού στη χώρα μας και αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα έντονης διασποράς κορωνοϊού από «εισαγόμενα» κρούσματα, μίλησε στο «MEGA Mag» o καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Ζηλίδης.

«Δεν μπορεί να μείνει κλειστή η οικονομία. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από τον τουρισμό. Καλή στιγμή για να ανοίξει ο τουρισμός. Υπάρχει μια κάμψη των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ένα σύνολο μέτρων που εξασφαλίζουν έναν σημαντικό βαθμό προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε, λέγοντας, πως σύμφωνα με εκτιμήσεις βάσει δεδομένων αναμένεται να έρχονται περίπου 7 – 12 ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στη χώρα αν δεχθούμε ότι στις χώρες των τουριστών που αναμένονται καταγράφονται περίπου 5 – 7 ασυμπτωματικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Παράλληλα, ο γιατρός, αφού χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση με την έλευση ασυμπτωματικών τουριστών στην Ελλάδα, σημείωσε την ανάγκη για δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ζηλίδης τόνισε ότι η μάσκα, οι αποστάσεις και τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι «τα όπλα έναντι του κορωνοϊου, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο. Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουμε την εφαρμογή τους» είπε, ενώ έκανε λόγο, ότι σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, θα υπάρξουν κατά τόπους lockdown.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε μια σειρά από μέρη, υπογράμμισε τη σημασία τόσο της τήρησης, όσο και της επιτήρησης της εφαρμογής των μέτρων από πλευράς πολιτείας.

Ακούστε ΕΔΩ τη συνέντευξη του καθηγητή

megatv.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ