Παλαιοντολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε στο Σαραντάπορο, όπως εκτιμά και η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δείγμα απολιθωμένου κορμού δέντρου, πιθανόν Σεγκόια, αν κρίνουμε από το μέγεθος. Είναι όμως εκτεθειμένος – συμπληρώνει η κυρία Τσουκαλά, και χρειάζεται να διασωθεί και να συντηρηθεί.
Δεν είναι όμως το μοναδικό παλαιοντολογικό απολίθωμα στον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου. Μια εκτεταμένη περιοχή στην κοινότητα Λυκουδίου είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τα παλαιοντολογικά απολιθώματα. Κάποια από αυτά εκτίθενται στο πρώην Δημαρχείο Σαρανταπόρου.
Ήδη από το 2008 οι εκπαιδευτικοί Γκουντρουμπής Σάκης και Σαμαρτζή Ντορίνα με ομάδα μαθητών, στo πλαίσιo προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα “Γεωπεριβάλλον και εκπαιδευτικές δράσεις”, πρότειναν προς τον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου μεταξύ άλλων και τη μετατροπή μιας αποθήκης του αγροτικού συνεταιρισμού που βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Λυκουδίου σε Γεωλογικό – Παλαιοντολογικό Μουσείο αλλά και τη διασύνδεση όλων των μουσείων του Δήμου με τη δημιουργία περιβαλλοντικών μονοπατιών.
Καλούμε τη Δημοτική αρχή του ενιαίου πλέον Δήμου Ελασσόνας, αξιοποιώντας την πρόσφατη πρόταση του καθηγητή, προέδρου του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Θεοχάρη Ζάγκα για τα περιβαλλοντικά μονοπάτια να εντάξει και τον απολιθωμένο κορμό σε αυτά και με ήπιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, να προστατέψει το παλαιοβοτανικό εύρημα από τη συνεχιζόμενη φθορά και να καταστήσει το χώρο προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά κυρίως σε σχολεία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες γιατί, καλό μάθημα, είναι το βιωματικό μάθημα.
Ιούνιος 2020.
Σάκης Γκουντρουμπής, εικαστικός – εκπαιδευτικός.
Ντορίνα Σαμαρτζή, αρχιτέκτων μηχανικός – εκπαιδευτικός.