ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου

Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων παγκόσμια και που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αντιδραστικό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε εφαρμογή και της πολιτικής της ΕΕ, διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη καταστολή, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Βαφτίζουν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο «μετανάστες». Μιλάνε επίσημα για «ρήτρα ευελιξίας και παρέκκλισης» από το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για καταπάτησή του. Προχωρούν σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε «εισβολή» και «λαθρομετανάστες». Έχουν μεγάλες ευθύνες για την καταγεγραμμένη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών. Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά οξύνει και γιγαντώνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων όσο και των λαών στις χώρες υποδοχής.

Η κυβέρνηση επικαλείται την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αποκρύπτει ότι οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα της ΝΔ, συναίνεσαν και συνέβαλαν σε αυτή την εργαλειοποίηση, με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα συνεχή παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση, στις πλάτες των προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δε βρήκε λέξη να πει για το δράμα του παλαιστινιακού λαού από την παράνομη κατοχή εδαφών της χώρας από το κράτος-δολοφόνο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παγκόσμια έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τη συμμετοχή του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο (EASO) στη διαχείριση του προσφυγικού, με την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, στο όνομα της, δήθεν, αλληλεγγύης της ΕΕ. Αποσιωπούν ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η φυλακή, το σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΚΕ, μαζί με την ταξική αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών για:

– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
– Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
– Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
– Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
– Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
– Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για την έξωση των προσφύγων από τις δομές. Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.
– Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
– Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.
– Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ