ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών που αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο

Θύμα των απαγορεύσεων που επικρατούν στη διακίνηση εμπορευμάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έπεσε ρο έργο συντήρησης του ναού της Παναγίας στον Αμπελώνα, αφού η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το έργο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια των υλικών επικάλυψης των τρούλων (φύλλα χαλκού) που παράγονται στην Ιταλία από όπου και εισάγονται.

Μόλις πριν λίγες μέρες άνοιξε η αγορά της Ιταλίας και δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής και των φύλλων χαλκού οπότε είναι θέμα κάποιων ημερών να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική εταιρεία σε συνεργασία με τη διεύθυνση Τεχνικών Εργων της περιφέρειας που έχει την ευθύνη επίβλεψης και υλοποίησης του έργου, διαπίστωσαν ότι απαιτείται και μία επιπλέον μελέτη για τη βελτίωση της στατικότητας της στέγης του ναού η οποία ολοκληρώθηκε την περίοδο της καραντίνας και βάσει της οποίας προβλέπονται κάποιες επιπλέον εργασίες στη στέγη για τη στήριξη των τρούλων. Την επιπλέον μελέτη και το επιπλέον έργο θα χρηματοδοτήσει επίσης η περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια των υλικών από την Ιταλία αλλά και των επιπλέον εργων που απαιτούνται για τη βελτίωση της στατικότητας του ναού ζητήθηκε από τον ανάδοχο παράταση στην ολοκλήρωση η οποία και δόθηκε από την περιφέρεια, όπως εξήγησε στο paidis.com ο εντεταλμένος σύμβουλος του περιφερειάρχη για θέματα έργων Στέλιος Δημότσιος ο οποίος υποστήριξε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Στοιχεία έργου

Το αρχικό έργο αφορά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του ιερού ναού της Παναγίας στον Αμπελώνα και για το οποίο η αρμοδιότητα πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας. Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνει επιστέγαση του κεντρικού τρούλου και των 8 περιφερειακών μικρότερων τρούλων με φύλλα χαλκού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την επιστέγαση των τρούλων με φύλλα χαλκού 0,6 mm επί του υπάρχοντος ξύλινου σκελετού και την αναδίπλωση των φύλλων στα καδρόνια με συρραπτική μηχανή ή με ανάλογο τρόπο.

Το αρχικό έργο είναι προϋπολογισμού 74.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ