ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην οδό Βόλου της Λάρισας, που έχει ως αποτέλεσμα την συνέχιση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.

Στην επερώτηση που υπογράφουν οι σύμβουλοι Αν. Τσιαπλές, Ζ. Γκαραλιάκος, Απ. Νάνος και Β. Μπακάση αναφέρονται τα εξής:

“Στις 7 Ιουνίου 2018, είχαμε θέσει ξανά με επερώτησή μας, το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην πολύπαθη οδό Βόλου της Λάρισας (εντός της κατοικημένης περιοχής), που έχει ως αποτέλεσμα κατά διαστήματα να συμβαίνουν τροχαία δυστυχήματα ή ατυχήματα, με απώλειες ανθρώπινων ζωών, τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Από τότε έως σήμερα, δεν υπήρξε επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος, εκτός από ορισμένες επι μέρους παρεμβάσεις (διαγραμμίσεις, φανάρια), με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα.

Γι’ αυτά, τα εγκληματικά αποτελέσματα, δεν φταίει η κακιά στιγμή, αλλά η απουσία ριζικών παρεμβάσεων και έργων εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση και ανάπτυξη της περιοχής, του σχεδίου πόλης και των χρήσεων γης που διέπονται απ’ αυτό και που είναι προσαρμοσμένα στα συμφέροντα της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα:

– η μεγάλη αύξηση της διέλευσης βαρέων οχημάτων και γενικότερα της κίνησης πολλών οχημάτων σ’ αυτόν τον δρόμο, προς Βόλο ή προς Λάρισα, λόγω των ακριβών διοδίων που επέβαλαν και διατηρούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΠΑΘΕ,

–  η μη κατασκευή του συνδετήριου δρόμου στο ύψος της Βιοκαρπέτ, που θα ενώνει την οδό Βόλου (έξω από την Λάρισα), με την Περιφερειακή οδό Τρικάλων,

– η απουσία ουσιαστικών μέτρων αποσυμφόρησης της κίνησης οχημάτων στην οδό Βόλου για την προστασία και διευκόλυνση των πεζών, με απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σ’ αυτήν, μετατροπή της αστικό δρόμο από εθνικό, όπως και της Λεωφόρου Καραμανλή,

Απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε υποκριτική τη θλίψη για τους νεκρούς και τους τραυματίες, που εκδηλώνεται μετά από κάθε τροχαίο δυστύχημα ή ατύχημα, από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, την Δημοτική Αρχή Λάρισας και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Κι αυτή η υποκρισία φαίνεται πιο καθαρά, όταν απέναντι στα αιτήματα των δικαίως αγαναχτισμένων κατοίκων της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου και γενικότερα της Λάρισας, για να γίνουν τα αναγκαία έργα και να μην επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων από την οδό Βόλου, αρχίζει ένα «πινγκ- πονγκ» ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, Κυβέρνησης και στο τέλος κανείς δεν έχει την ευθύνη και η απαράδεκτη κατάσταση διαιωνίζεται.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, πρέπει να σταματήσει. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος νεκρός ή τραυματίας από τροχαίο στην πολύπαθη οδό Βόλου της Λάρισας.

Όσοι κυκλικοί κόμβοι και αν γίνουν δεν θα λύσουν το ουσιαστικό πρόβλημα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από τον αστικό ιστό της πόλης.

Η μετατροπή της οδού Βόλου, σε δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, δεν θα αποδώσει από μόνη της, αν δεν συνδεθεί με την κατασκευή του συνδετήριου δρόμου στο ύψος της Βιοκαρπέτ, που θα ενώνει την οδό Βόλου (έξω από τη Λάρισα), με την περιφερειακή Τρικάλων και την κατάργηση των διοδίων που αποτελούν την βασική αιτία που αναγκάζει τα βαρέα οχήματα να διέρχονται από την παλιά Ε.Ο Λάρισας – Βόλου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, με την παρούσα επερώτησή μας προς την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ζητάμε να απαντήσει συγκεκριμένα:

Τι έχει κάνει και τι σκοπεύει να κάνει άμεσα για την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού στο ύψος της Βιοκαρπέτ, που θα συνδέει την οδό Βόλου (έξω από την Λάρισα), με την περιφερειακή Τρικάλων και την παλιά εθνικό οδό Λάρισας-Αθήνας;

Τι θα κάνει για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, από το την οδό Βόλου (στο κατοικημένο τμήμα της);

Τι έχει κάνει για να γίνει πράξη το αίτημα των κατοίκων για μετατροπή της οδού Βόλου, σε δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα απαραίτητα έργα για τη μετατροπή του τμήματος της παλιάς εθνικής οδού σε αστικό δρόμο;

Τι έχει κάνει για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Βόρειο και Νότιο τμήμα της οδού Καραμανλή (παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης);

Τι έχει κάνει σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, στην κατεύθυνση της κατασκευής έργων στην περιοχή, όπως ανισόπεδες διαβάσεις πεζών, σήμανση, καλύτερο φωτισμό, πεζοδρόμια;

Τι ενέργειες έχει κάνει για την κατάργηση των διοδίων, τη βασική αιτία που αναγκάζει τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων να διέρχονται από την οδό Βόλου, μέσω της παλιάς Ε.Ο Λάρισας –Βόλου;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ