ΦΤΙΑΞΤΕ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πρόταση της Ευ. Λιακούλη στον Μ. Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνη Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο της οποίας, εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα της περιοχής,  συζητήθηκε εκτενώς,  η πρόταση της βουλευτή, να δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ειδική δομή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα εκπονεί και θα υλοποιεί, ειδικά προγράμματα πρόληψης κατά της παραβατικότητας, των εξαρτήσεων, της ενδοοικογενειακής βίας και του  ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση των δύο μερών, στην αξία της πρόληψης και των στοχευμένων πολιτικών, που απαντούν αποτελεσματικά στις σύγχρονες μορφές βίας και παραβατικότητας.

Από την πλευρά της η κ. Λιακούλη, ανέλυσε την πρότασή της, η οποία αφορά στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού προγράμματος δράσεων πρόληψης, που στοχεύει:

– μέσα από  εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα σε τοπικές ιδιαιτερότητες προγράμματα ενημέρωσης, στην αντιμετώπιση ειδικών φαινομένων, του γενικού ή ειδικού πληθυσμού, με τη χρήση κοινωνικών εργαλείων αναφοράς, για τη στήριξή τους

-στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ως καθοριστικού παράγοντα ανάπτυξης, με εκδηλώσεις και δράσεις ανάπτυξης της συλλογικότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης

-σε οργανωμένες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και δράσεις αλληλεπίδρασης με το γενικό ή ειδικό πληθυσμό στον οποίο απευθύνονται, προσαρμόζοντας τις δράσεις στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των περιφερειακών ενοτήτων

-σε συμπράξεις και συνεργασίες με  κοινωνικές συλλογικότητες, δίκτυα, οργανώσεις τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών

– στη δημιουργία γραμμών επικοινωνίας για την καταγραφή και παροχή βοήθειας/στήριξης στην κάθε Περιφέρεια

-στη δημιουργία χώρων αναφοράς νέων, ψυχαγωγίας και στοχευμένων δραστηριοτήτων, σε κάθε Περιφέρεια

-δημιουργία δικτύου για παροχή συμβουλευτικής στήριξης και αντιμετώπισης φαινομένων (ενδοοικογενειακή βία, αύξηση  εξαρτήσεων, επιθετικότητα, παραβατικότητα κλπ)

Από τη πλευρά του ο Υπουργός, αντιμετώπισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση της Λαρισαίας βουλευτή, αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος της πρόληψης είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική προσέγγιση της πολιτικής, ενώ από την πλευρά της η κ Λιακούλη τόνισε, ότι οι σύγχρονες πολιτικές απαιτούν αποκέντρωση, εξειδίκευση και στις τοπικές κοινωνίες ενισχυμένος ρόλος, ώστε να πάρουν στα χέρια τους, τα πράγματα του τόπου τους, καταλήγοντας  :

« Σήμερα η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κεντρικό αναπτυξιακό πόλο της χώρας και πρέπει να αναλάβει παντού, πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης. Πρέπει να της δώσουμε περισσότερη δύναμη και να σεβαστούμε τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, για να είμαστε αποτελεσματικοί. Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Η κοινωνική συνοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Χτίζουμε σχέσεις με τους πολίτες και επιλέγουμε τη συνέργεια και τη συνεργασία, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, της βίας, των εξαρτήσεων. Χρειαζόμαστε ένα κοινό πεδίο δράσης με φορείς και  πολίτες και με την Πολιτεία, επίσημα παρούσα. Χάρηκα που ο κ Υπουργός αντιμετώπισε την πρότασή μου πολύ θετικά και αναμένω την απάντησή του, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με φορείς, πολίτες και συλλογικότητες. Η Λάρισα, προτείνω να είναι η πρώτη πιλοτική περιοχή αυτής της δομής, καθώς έχουμε παράδοση στις καλές συνεργασίες και είμαι βέβαιη ότι θα στηριχθεί από όλους τους συναδέλφους βουλευτές. Προσωπικά θα είμαι παρούσα, στην πρώτη γραμμή»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ