ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Κ. ΣΠΑΝΟΥ ΤΟΥ Θ.Θ.

Σε μια αξιόλογη όσο και ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τίτλο «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» μετείχε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, προσκεκλημένη του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και του σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Νίκου Καμτσή, που είχε και την ιδέα των συναντήσεων.

Οι νέοι τρόποι έκφρασης μετά την πανδημία, οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις αλλά και ο ρόλος και το μέλλον των περιφερειακών θεάτρων  ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που θίχτηκαν, σε μια εξαιρετικού επιπέδου συνάντηση με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών διευθυντών περιφερειακών θεάτρων, ενώ στη συζήτηση μετείχαν ακόμη οι Γιάννης Μαργαρίτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας), Βαρβάρα Δούκα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας), Γιάννης Παρασκευόπουλος (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας) και Καλλιόπη Ευαγγελίδου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών).

Πρόκειται για την 11η συνάντηση, ενώ προηγήθηκαν ανάλογες διαδικτυακές κουβέντες με τους Λυδία Κονιόρδου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μάξιμο Μουμούρη, Θανάση Παπαγεωργίου, Σάββα Πατσαλίδη, Τάκη Τζαμαριά, Δημήτρη Λιγνάδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Κώστα Θωμαϊδη, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Γιώργο Μονεμβασίτη, με διακεκριμένους καλλιτέχνες από τη Γαλλία, την Αμερική και την Κολομβία, με διακεκριμένους Αμερικάνους ψυχολόγους-ψυχιάτρους, με καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ., ανοίγοντας έτσι μια μεγάλη κουβέντα για το θέατρο και την επόμενη μέρα του.

«Ο καλύτερος αγγελιοφόρος μας είναι αυτός που θα έρθει στο “ζωντανό” θέατρο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της κ. Σπανού, που απαντώντας στο ερώτημα για την δυναμική του μαγνητοσκοπημένου θεάτρου σημείωσε πως «πρόκειται για ένα τρόπο διείσδυσης, καθώς το κοινό δεν πάει στα τυφλά, μα στοχευμένα επιλέγει την παράσταση που θα δει».

«Το βλέπω σαν κάτι συμπληρωματικό και όχι σαν απειλή (σ.σ. το live streaming), άλλωστε βρεθήκαμε μπροστά σε μια ακαριαία πρόκληση λόγω πανδημίας», σχολίασε η κ. Σπανού, επισημαίνοντας παράλληλα τον ουσιαστικό ρόλο των περιφερειακών θεάτρων και όσον αφορά στην υποδοχή των θεάτρων του κέντρου (Αθήνα, Θεσαλονίκη) που περιοδεύουν στη χώρα.

«Τα ΔΗΠΕΘΕ αποδίδουν στην ουσία έργο και ως μοχλοί δημιουργίας κοινού, καθώς υπάρχουν υποδομές, όροι και τελικά κοινό που υποδέχεται τα θέατρα του κέντρου. Λειτουργούμε λοιπόν ως μοχλός ανάπτυξης και ως “κυψέλη” Τέχνης στην περιφέρεια και φυσικά η αξιοπιστία της παρουσίας μας είναι ιδιαίτερα σημαντική», τόνισε η κ. Σπανού, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο το Θεσσαλικό Θέατρο, καθώς για μια ακόμη φορά έγινε-εκτός από το φανατικό κοινό του-και αυτή αγγελιοφόρος του!

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ