ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΣΥΝ Πολιτεία δήμου Τυρνάβου

Σχολικές Καθαρίστριες .Το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και μάλιστα τολμούμε να πούμε εξίσου απαραίτητο με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη ζωή όλων μας, μια ομάδα  εργαζομένων, οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας  υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες με επαίσχυντες συμβάσεις έργου και χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα.

– Δεν δικαιούνται κανονικές άδειες,

– Δεν μπορούν να αρρωστήσουν, και αν αυτό συμβεί είναι υποχρεωμένες να φέρουν συγγενικό τους πρόσωπο, προκειμένου να καθαρισθούν τα σχολεία,

– Με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς να έχουν δικαίωμα στην απεργία.

Είναι όμως υποχρεωμένες όχι μόνο να καθαρίζουν το σχολείο στο οποίο τοποθετήθηκαν με τη σύμβαση έργου αλλά και να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία προκειμένου να προσφέρουν το πραγματικά δύσκολο έργο της καθαριότητας και της απολύμανσης χωρίς καν να υπολογίζουν ούτε την ίδια τους τη ζωή.

Οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων εξυπηρετούνται από ελάχιστες καθαρίστριες, με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται μετά το πέρας του ωραρίου των σχολείων.

Όμως οι ανάγκες καθαρισμού των σχολείων (αφοδευτήρια μαθητών-μαθητριών- καθηγητών, κοινόχρηστοι χώροι, έκτακτα περιστατικά, κ.τ.λ.) υπάρχουν κυρίως όταν το σχολείο βρίσκεται σε λειτουργία. Τα αφοδευτήρια των μαθητών- μαθητριών πρέπει καθαρίζονται αμέσως μετά το κάθε διάλειμμα.

Εν έτει 2020, το κάθε σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του μόνιμη καθαρίστρια η οποία θα υπηρετεί από το πρωί μέχρι το πέρας του ωραρίου του σχολείου.

Η Συν Πολιτεία , έχοντας ως πρωταρχικό μέλημά της  τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν γένει τη σχολική κοινότητα του δήμου μας, αλλά και το πάγιο αίτημα των καθαριστριών, ζητά με ψήφισμα που θα καταθέσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
  1. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης,
  1. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις σχολικές καθαρίστριες,
  1. Δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας για την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους όλων των καθαριστριών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ