Η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των προηγμένων ψηφιακά κρατών υποστήριξε στη Βουλή ο Μ. Χαρακόπουλος
«Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της τελικά επέδρασαν στο να γίνουν σημαντικά βήματα στους μήνες της καραντίνας, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων. Όσα έγιναν αυτό το διάστημα είναι ένας άθλος, ένα πραγματικό case study για έναν κρατικό μηχανισμό που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαρκή Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, που τόσο αναμέναμε», και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές αυτές επεκτείνονται συνεχώς περιλαμβάνοντας και άλλους τομείς και συναλλαγές, όπως η δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικά πιστοποιητικών γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας. Θα τολμούσα να πω ότι πρόκειται για μια αθόρυβη επανάσταση που επιφέρει την βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών και εισαγάγουν την Ελλάδα στο κλαμπ των προηγμένων ψηφιακά κρατών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι αλλαγές αυτές επιδοκιμάζονται σχεδόν καθολικά, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός τυγχάνει μεγάλης αποδοχής». Απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη τόνισε ότι «να θυμόσαστε, όμως, κ. υπουργέ ότι η επιτυχία συχνά συνοδεύεται από φθόνο, σε μια κοινωνία που εδώ και δεκαετίες έχει εθιστεί στη μετριοκρατία!».
Games of Thrones και τουρκικά σήριαλ…
Σχετικά με τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για την προσέλκυση παραγωγών οπτικοακουστικών έργων ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουμε την τεράστια απήχηση που είχε για τον τουρισμό στις δεκαετίες του ’60 και του ‘70 η προβολή ταινιών όπως “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, που γυρίστηκε στη Ρόδο το 1961. Δυστυχώς, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και ένας ιδιότυπος αρτηριοσκληρωτισμός εμπόδισαν στο να καταστεί η χώρα μας κέντρο της διεθνούς κινηματογραφικής δραστηριότητας. Αν δεν κάνω λάθος, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι και σήμερα έχουν γυριστεί μόλις 12 ξένες ταινίες στη χώρα μας. Όπως έχει γραφεί ακόμη και παγκόσμιας δημοφιλίας παραγωγές, όπως το Games of Thrones ή το Mama Mia II, που ενδιαφέρθηκαν να γυριστούν εδώ, απογοητεύθηκαν λόγω των αντίξοων συνθηκών που αντιμετώπισαν και αποτάθηκαν αλλού. Δυστυχώς, στη χώρα μας αρκούμαστε μέχρι τώρα να καταναλώνουμε μαζικά τις τουρκοσειρές, με τις οποίες επιχειρείται μια επίδειξη ήπιας ισχύος της Τουρκίας και προβολής της ως τουριστικού προορισμού. Ελπίζω ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται να επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που στέκονταν εμπόδιο στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο σε κάθε είδους παραγωγές, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».