Η παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στη Βουλή
Την απουσία κοινωνικού προσήμου από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων, επεσήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα της βουλής.
Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην «ειδοποιό» όπως τόνισε διαφορά που χωρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι η απουσία του κοινωνικού προσήμου.
Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την πλειοψηφία των πολιτών, που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε ήδη ετοιμαστεί στη δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι θετικό το ότι το συνεχίζει η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά με μία ειδοποιό διαφορά. Το ονομάσαμε «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα». Η αναφορά στο παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα δεν ήταν καθόλου τυχαία, διότι εάν οι μικροπιστώσεις, οι μικροχρηματοδοτήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, λειτουργήσουν με τραπεζικά κριτήρια, τότε αυτό το νομοσχέδιο θα είναι άνευ αντικειμένου. Επαναλαμβάνω ότι η ειδοποιός μας διαφορά είναι ότι απουσιάζει το κοινωνικό πρόσημο, η διαφορετική κουλτούρα στη φιλοσοφία, όπως είχαμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις.
Γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Ναι μεν προβλέπεται ότι δεν θα υφίστανται εμπράγματες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση αυτών των πιστώσεων, πλην όμως θα μπορούν να ζητούνται και να παράσχονται εγγυήσεις. Επίσης, δεν υπάρχει ένα σαφές όριο, μια σαφής πρόβλεψη για το επιτόκιο αυτών των χρηματικών ποσών. Χαίρομαι, και ήταν αίτημα, στους δικαιούχους αυτών των πιστώσεων να συμπεριληφθούν και οι αγρότες, ειδικά οι νέοι αγρότες. Διότι, ξέρετε, τα γνωστά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν ετοιμαστεί τον Μάιο του 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2000 ότι θα υλοποιηθούν εντός τετραμήνου, δυστυχώς ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουν υλοποιηθεί. Επομένως, η πρόσβαση των νέων αγροτών σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι αναγκαία και επιτακτική.
Επαναλαμβάνω ότι απουσιάζει το κοινωνικό πρόσημο. Απουσιάζει η κουλτούρα σύμφωνα με την οποία θα λειτουργεί αυτό το εργαλείο των χρηματοδοτικών πιστώσεων. Οφείλατε και, κατά την άποψή μας, να θέσετε ως εποπτεύουσα αρχή όχι μόνο την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, διότι κινδυνεύει αυτό το εργαλείο, επαναλαμβάνω, να λειτουργήσει και να καταντήσει -επιτρέψτε μου την έκφραση- να καταντήσει όπως και οι τράπεζες, όπως και τα γνωστά τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Θα αναφερθώ εν συντομία στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος και η σημασία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων δεν ήταν και δεν είναι επαρκής, λόγω της μη κατανόησης των κοινωνικών επιχειρήσεων από τους αρμόδιους φορείς. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είχαν και έχουν πρωταρχικά κοινωνική αποστολή και ως εκ τούτου συχνά δίνουν την εντύπωση στους πιστωτές ή στους επενδυτές ότι δεν είναι σοβαρές επιχειρήσεις. Κάθε άλλο. Βοηθάνε την κοινωνική οικονομία και την αλληλέγγυα οικονομία. Γι’ αυτό και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα και να στηριχθούν, όπως ήταν και η προηγούμενη πολιτική, ειδικά οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, να πούμε ότι κατ’ αρχήν συμφωνούμε με το σχέδιο νόμου, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε την ειδοποιό διαφορά, ότι για μας αυτό ήταν ένα παράλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ήταν ένα πρόγραμμα με διαφορετική κουλτούρα, ήταν ένα πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό πρόσημο, ήταν ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι ίδιοι οι φορείς, επιμελητήρια, δήμοι, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, θα διαμόρφωναν υπό την εποπτεία όχι μόνο της Τράπεζας της Ελλάδος, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πιστωτή-δανειστή-οφειλέτη, ναι μεν μακριά αλλά παράλληλα με το γνωστό τραπεζικό σύστημα.
Γι’ αυτό οφείλετε όλα αυτά τα οποία σας έχουμε επισημάνει, και οι εισηγητές και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, να τα λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη, διότι -επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- οφείλουμε να καλύψουμε και τους νέους αγρότες. Διότι οι αγρότες, ξέρετε, δεν πληρώνονται κάθε μήνα. Οι αγρότες πληρώνονται δύο φορές τον χρόνο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξήγγειλε η παρούσα Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020 δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Άρα θα είναι πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας για τους αγρότες η πρόσβαση στις μικροπιστώσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου.»