ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΟΡΥΒΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος δήμου Τυρνάβου, πρώην αντιδήμαρχος για το θέμα των ληξιπρόθεσμων του δήμου

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος συστήνεται και μας θυμίζει τη στενή σχέση και προσήλωση με συγκεκριμένο  κομματικό φορέα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις δημόσιες ευχαριστίες του, στο πρόσωπο του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, για μια πάγια υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η υποχρέωση δηλαδή, να αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών και μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να καλύπτει τις υποχρεώσεις των Δήμων προς τρίτους.

Βεβαίως το μέτρο της επιχορήγησης των Δήμων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σωστό και δίνει βοήθεια – ανάσα στους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς.

Αυτό γινόταν πάντα.

Η αρχή για το Δήμο Τυρνάβου  έγινε το 2013  με επιχορήγηση ύψους 3.037.000 ευρώ, με υπουργό τον κ. Στυλιανίδη.

Το 2016 για τον ίδιο λόγο ο Δήμος, η ΚΕΔΗΤ και ο ΟΚΠΔΤ επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 470.000 ευρώ με Υπουργό τον κ. Μπαλάφα.

Το 2018 ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 282.000 ευρώ με Υπουργό τον κ. Σκουρλέτη.

Το 2019 ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 509.000 ευρώ με Υπουργό τον κ. Χαρίτση.

Και τώρα είναι η σειρά του κ. Θεοδωρικάκου να κάνει τo αυτονόητo.

Όμως δεν το κάνει σωστά και ολοκληρωμένα κάτι που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί και κάτι που φυσικά δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δημάρχου.

Τι έκαναν οι προηγούμενοι;  Ανέλαβαν το σύνολο των δαπανών. Οι επιχορηγήσεις κάλυπταν όλες τις δαπάνες μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.

Τώρα ο κ. Θεοδωρικάκος εφαρμόζει νέα τακτική καλύπτει μόνο το 40% και το υπόλοιπο 60% υποχρεώνεται ο Δήμος να το επιστρέψει σε δόσεις από το 2022 (Το 60% του ποσού θα παρακρατηθεί από τους Κ.Α.Π. σε 48 ή 72 μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2022). Στην ουσία γίνεται απλώς μια ταμειακή διευκόλυνση.

Έτσι μόνο το ποσό των 480.000 αποτελεί επιχορήγηση ενώ τα υπόλοιπα 720.000 ευρώ επιβαρύνουν τον Δήμο.

Αυτά νομίζω πως έπρεπε να αναφερθούν στην ανακοίνωση του Δημάρχου μαζί με την απαίτηση για την κάλυψη από το υπουργείο όλου του ποσού.

 

Τσιόπας Χρήστος δημοτικός σύμβουλος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ