ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η Κατερίνα Γκρίμπα, μέλος του Δ.Σ. του Θεσσαλικού θεάτρου

Στα οξυμένα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού πανελλαδικά, αλλά και στην πόλη μας, έρχεται να προστεθεί  με ευθύνη της δημοτικής αρχής Καλογιάννη η απόφαση να μην ανοίξει το Κηποθέατρο στη Λάρισα για το καλοκαίρι του 2020.

Είναι γνωστό ότι οι χώροι της Τέχνης και του Πολιτισμού μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία που τείνει να γίνει κανόνας. Η πανδημία διόγκωσε στο έπακρο αυτά τα προβλήματα, καθώς διακόπηκαν όλες οι δραστηριότητες στον κλάδο, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων να μην έχουν εισόδημα.

Ωστόσο , η πλειοψηφία του ΔΣ του Θεσσαλικού θεάτρου ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, και επικαλούμενη την  ασφάλεια των καλλιτεχνών και θεατών, πρότεινε τη μη λειτουργία του θεάτρου σε συμπόρευση με τη Δημοτική Αρχή και το υπουργείο πολιτισμού. Και μπορεί η δημοτική αρχή Λάρισας να επικαλείται «τα ψίχουλα» που δόθηκαν, σε συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό καλλιτεχνών και σχημάτων, ως απόδειξη στήριξης των καλλιτεχνών, όμως δεν μπορεί να κρύψει την αδιαφορία και την απαξίωση στους ανθρώπους του Πολιτισμού με αυτή την απόφαση. Γιατί θεωρεί κόστος την ασφάλεια των καλλιτεχνών, των τεχνικών, των εργαζομένων στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία του λαού της πόλης. Όπως και τη λειτουργία του θεάτρου στο κηποθέατρο ως “οικονομική επιβάρυνση”. Γι’ αυτό δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων ώστε να γίνουν ανθρώπινοι και σύγχρονοι, ανεξάρτητα από την πανδημία και τις προσταγές των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταψήφισε το κλείσιμο του κηποθέατρου. Απαιτούμε την άμεση χρηματοδότηση για το άνοιγμα του. Να γίνει άμεσα μελέτη για να γίνουν τα καμαρίνια λειτουργικά, με βάση τις προδιαγραφές. Αγορά κλιματιστικών για τα ταμεία και τα καμαρίνια.

Το κηποθέατρο να δίνεται δωρεάν σε μικρές παραγωγές και τοπικούς καλλιτέχνες, στηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο τον κλάδο που πλήττεται. Με ευθύνη του Δήμου και τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο να καλύπτονται τα έξοδα για την υγεία και ασφάλεια των καλλιτεχνών και του λαού της πόλης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται οι καλλιτέχνες να στηριχθούν ο ένας στον άλλο. Αποτελεί αναγκαιότητα η οργάνωση των καλλιτεχνικών κλάδων και ο συντονισμός τους. Σήμερα χρειάζεται συλλογικότητα, να μπουν μπροστά οι ανάγκες του καθενός- καθεμιάς . Σήμερα χρειάζεται και στην πόλη μας σωματεία καλλιτεχνών μαζικά, που αποφασίζουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους τον τρόπο δράσης τους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους σε σύγκρουση με τις πολιτικές που τους καταδικάζουν στην φτώχεια, τον μαρασμό και την εξαθλίωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ