ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Οι Ελληνικές αρχές αν και γνώριζαν για την απαγόρευση εισόδου από τις 6 το πρωί σήμερα είχαν μόλις ένα άτομο στο σημείο ελέγχου με αποτέλεσμα οι ουρές των τουριστών από τη Σερβία να φτάνουν τα 7 χιλιόμετρα

Μπάχαλο στον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα από τα μεσάνυχτα με ουρά πολλών χιλιομέτρων από οχήματα κυρίως Σέρβων που επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα πριν την έναρξη της απαγόρευσης. Περίπου επτά χιλιόμετρα είναι η ουρά οχημάτων που σχηματίστηκε στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούν να εισέλθουν οδικώς στη χώρα επισκέπτες από τη Σερβία.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σημείο, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στους τελωνειακούς ελέγχους, αφού όπως καταγγέλλουν Σέρβοι τουρίστες μόλιες ένα άτομο υπήρχε στα σημεία ελέγχου αν και ήταν γνωστή σε όλους η απόφαση να κλείσουν από τις 6 το πρωί τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες μέχρι και τις 15 Ιουλίου λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

«Ξέραμε ότι θα έχει κόσμο, ήρθαμε για να περάσουμε στη χώρα πριν τις 6 το πρωί. Περιμένουμε εδώ από τα μεσάνυχτα. Είναι δυνατόν να δουλεύει μόνο ένα άτομο; Υπολογίσαμε πόσες ώρες χρειαζόμαστε, έχουμε περάσει εδώ και ώρες σε ελληνικό έδαφος. Έχουμε πληρώσει για τις διακοπές μας. Εάν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση δεν θα ξαναέρθουμε για διακοπές στην Ελλάδα» δήλωσε αγανακτισμένη τουρίστρια στην κάμερα της ΕΡΤ.

ΕΚΤΟΝΩΣΗ

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις 8 το πρωί κι ενώ στο σημείο επικρατούσε μεγάλη ένταση, έγινε γνωστό πως τα σύνορα θα ανοίξουν για όσους επισκέπτες από τη Σερβία έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΡΤ οι Σέρβοι ταξιδιώτες που είναι στον Προμαχώνα θα είναι αναγκασμένοι να παρουσιάσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα που έχουν συμπληρώσει, ενώ θα τους γίνουν και τα απαραίτητα τεστ.

Εννέα πόλεις της Σερβίας σε καραντίνα

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στη Σερβία με τον κορωνοϊό έχει επιδεινωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μπει σε καραντίνα το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν χθες προστέθηκαν 325 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ έχουν νοσήσει συνολικά 15.829 άτομα.

Στο μεταξύ, άλλες τέσσερις πόλεις τέθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορονοϊού.

Στο Βελιγράδι από προχθες άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι. Το κλειστό στάδιο «Arena» άρχισε να μετατρέπεται, από τον στρατό, σε «Covid-19 νοσοκομείο» και θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com