ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Η παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στη συζήτηση στη Βουλή

«Το νομοσχέδιο βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας έναντι ενός σημαντικού ζητήματος με σεβασμό στα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα όλων τω πολιτών. Η υπερψήφισή του θα είναι μια ακόμη νίκη του αυτονόητου».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αγόρευσή του κατά τη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις “Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «το ζήτημα των συναθροίσεων, πορειών και διαδηλώσεων συνιστά αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση για τον νομοθέτη. Κι αυτό γιατί πρέπει να ισορροπήσει επιδέξια από την μία με το αναφαίρετο δικαίωμα της συνάθροισης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος -ένα δικαίωμα μάλιστα που είχε κατοχυρωθεί ήδη από το Σύνταγμα του 1864- και από την άλλη με την προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομικής ζωής από υπερβολές και υπερβάσεις». Επισήμανε δε ότι «αναμφίβολα, οι πορείες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, εδώ και δεκαετίες. Το μέγεθος του προβλήματος νομίζω ότι το αναδεικνύουν ανάγλυφα τα επίσημα στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις υπερβολές του φαινομένου της παράλυσης της πόλης από πορείες μερικών δεκάδων πολιτών είναι τεράστιες. Για δεκαετίες, δυστυχώς, η εθιμική αυτή επανάληψη του κλεισίματος του κέντρου, κεντρικών αρτηριών, βασικών εμπορικών δρόμων, από συχνότατα ολιγάριθμες σε συμμετέχοντες πορείες προκάλεσαν μια ανεπανόρθωτη καταστροφή στην εμπορική κίνηση. Οι κλειστοί και απρόσβατοι δρόμοι και ο φόβος των επεισοδίων έκαναν τους καταναλωτές να αποφεύγουν την κάθοδό τους στο κέντρο. Αλλά και όσοι ήταν αναγκασμένοι να έλθουν έβρισκαν ανυπέρβλητα εμπόδια, και υφίσταντο αδικαιολόγητη ταλαιπωρία. Άρα χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα σεβαστεί τόσο τη συνταγματική νομιμότητα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και τα δικαιώματα των επαγγελματιών, επιχειρηματιών και όλων των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες από τις συναθροίσεις».

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο  

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα «σε δύο απαράδεκτα φαινόμενα που δηλητηριάζουν την κοινωνική ζωή της χώρας. Το ένα είναι η δράση οργανωμένων βανδάλων που ενίοτε ξεπηδούν μέσα από πορείες και συγκεντρώσεις, που τις χρησιμοποιούν σαν προκάλυμμα, για να σπάσουν και να κάψουν. Το άλλο είναι το απαράδεκτο φαινόμενο των αντισυγκεντρώσεων, που δεν συνάδει με τις ανάγκες και τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπως είναι η ελληνική, και θα πρέπει να μην τις δούμε ποτέ ξανά».

Τέλος, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δει με πνεύμα κατανόησης και να διασαφηνιστούν «περαιτέρω οι διατάξεις στις οποίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις, όπως η ποινική ευθύνη για την απλή συμμετοχή σε απαγορευθείσα συνάθροιση –το λεγόμενο ιδιώνυμο- αλλά και η παρουσία εισαγγελέα και όχι απλά η ενημέρωσή του για τη διάλυση συγκεντρώσεων». Τα ανωτέρω συμπεριλήφθηκαν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ