Από σήμερα μία νέα δημόσια τοιχογραφία στολίζει τον αστικό ιστό της Λάρισας. Το νέο αυτό έργο με θέμα τον Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα κοσμεί τον τοίχο του 5ου – 28ου – 37ου νηπιαγωγείου / 4ου δημοτικού σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) στο κέντρο της πόλης μας.
Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που πλήττεται από την πανδημία αλλά και με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Λαρισαίου φωτογράφου.
Δημιουργοί της είναι τρεις Λαρισαίοι εικαστικοί, ο Αστέριος Λάσκαρης, ο Χρήστος Λάσκαρης και η Δήμητρα Καλογήρου, υπό την επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας/μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.
Το θέμα της τοιχογραφίας αντλήθηκε από μία φωτογραφία τραβηγμένη το 1953 στις Άλπεις, σ’ ένα από τα ταξίδια που έκανε ο Τάκης Τλούπας παρέα με φίλους του με τις βέσπες, με προορισμό τη Γαλλία για να δει τον αδερφό του, Φιλόλαο Τλούπα, γλύπτη, που ζούσε εκεί.
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε ευγενικά από την κόρη του φωτογράφου, Βάνια Τλούπα, προς επεξεργασία για τη δημιουργία του θέματος της τοιχογραφίας.
Αυτή η παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία αποτέλεσε την αφορμή και το σημείο αναφοράς για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής και ερμηνείας της προσωπικότητας του σημαντικού δημιουργού.
Η σύνδεση της τέχνης στον δημόσιο χώρο της Λάρισας με τον εμβληματικό φωτογράφο Τάκη Τλούπα απορρέει από την προοδευτική αντίληψη μιας πόλης που επιθυμεί να είναι σύγχρονη. Ο ρόλος της τέχνης στον δημόσιο χώρο είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας, διαλόγου και εκπαίδευσης.
Η εμπειρία της φυσικής παρουσίας και του συλλογικού μοιράζεσθαι είναι ασύγκριτη, γι’αυτό ήρθε η εποχή για μια νέα μορφή δημόσιας τέχνης, μέσω των τοιχογραφιών στον αστικό χώρο, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να «απολαύσει» “in situ” περπατώντας στην πόλη του.
Μία τέχνη ελεύθερη και δημοκρατική, η οποία καθρεφτίζει την πόλη και ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας νέες νοηματοδοτήσεις και συνδέσεις μεταξύ πολίτη και πόλης αλλά και ένα παράθυρο σκέψης και πειραματισμού για τους καλλιτέχνες. Μία τέχνη που μπορεί ταυτόχρονα να ανασκάψει το παρελθόν και να οραματιστεί το μέλλον.
Ας γεμίσουμε την πόλη μας με χρώμα, τον δημόσιο χώρο με μηνύματα και την καθημερινότητά μας με αισιοδοξία, δίνοντας ένα νέο καλλιτεχνικό στίγμα στην πόλη και προσδίδοντας έναν σύγχρονο χαρακτήρα εξωστρέφειας.